Frykando

Frykando

Frykando to tradycyjne danie rozpowszechnione w kuchni centralnej Europy, zwłaszcza w Czechach, Niemczech i Austrii. W polskiej kuchni również zdobyło szeroką popularność. Najczęściej wykorzystuje się do jego przygotowania mięso cielęce, jednak można spotkać także wersje z indyka czy wieprzowiny. Przygotowania frykando są dość proste, jednakże wymagają odpowiedniego czasu, aby mięso nabrało odpowiedniej miękkości i smaku. Składniki są łatwo dostępne, a proces gotowania przede wszystkim angażujący. Właściwie przyrządzone frykando jest prawdziwym rarytasem – pełnym smaku, soczystym, a przy tym delikatnym w smaku.

Składniki:

  • 1 kg mortadeli
  • 1 kg pieczarek
  • 4 duże cebule
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jabłka
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do potraw kuchni meksykańskiej – można pominąć !
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz, szczypta papryki słodkiej i ostrej

Frykando – jak zrobić?

  1. 1. Mortadelę kroimy w kostkę i smażymy na małej ilości oleju. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli. Dusimy do miękkości.
  2. 2. Ogórki i obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Delikatnie wyciskamy nadmiar soku i podsmażamy (bez tłuszczu).
  3. 3. Mortadelę, pieczarki i cebulę, ogórki i jabłka przekładamy do garnka. Dodajemy wodę ok. 5 szklanek (jak będzie mało możemy dodać). Zagotowujemy. Dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, przyprawy.
  4. 4. Przygotowujemy zasmażkę. Roztapiamy smalec, dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy. Dolewamy ok. 100 ml wody. Zagotowujemy ciągle mieszając. Dodajemy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia.

Sposób przygotowania:

Frykando – dodatkowe informacje

W przypadku gdy zupa będzie za rzadka zaciągamy ją mąką (łyżkę mąki rozrabiamy we wodzie wlewamy na gotującą zupę).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym
Następny przepis: Frykadelki z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode