Francuskie paszteciki z kurczakiem z rosołu

Francuskie paszteciki z kurczakiem z rosołu

Francuskie paszteciki z kurczakiem z rosołu to propozycja dla tych, którzy cenią sobie klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu. Delikatne, miękkie ciasto francuskie w połączeniu z soczystym kurczakiem z rosołu tworzy niezwykle wykwintne danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również eleganckim wyglądem. Paszteciki te są niewielkie, ale pełne aromatów i smaków, które z pewnością zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na wieczór, lunch w gronie najbliższych czy elegancki element kolacji. To danie, które z łatwością przygotujesz, posługując się składnikami, które często można znaleźć w każdej kuchni.

Składniki:

  • 45 dag mięsa z kurczaka do rosołu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 mała cebula
  • 50-70 ml pikantnego ketchupu
  • 8 dużych połówek suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (370 gram)
  • 1 jajko
  • biały sezam
  • sól
  • pieprz

Francuskie paszteciki z kurczakiem z rosołu – jak zrobić?

  1. Mięso obieramy od kości, a następnie dokładnie rozdrabniamy blenderem. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wlewamy kremówkę i ketchup. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory.
  2. Ciasto rozwijamy. Krótszy bok smarujemy odrobiną rozkłóconego jajka. Układamy walec mięsnego farszu. Zwijamy ruloniki, które tniemy na 3-4 cm kawałki. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
  3. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy białym sezamem.
  4. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Podajemy same lub np. z czerwonym barszczem.

Francuskie paszteciki z kurczakiem z rosołu – dodatkowe informacje

Zamiast mięsa z kurczaka, można użyć innego mięsa rosołu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Francuskie faworki
Następny przepis: Francuskie sakiewki z kurczakiem i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode