Francuskie paszteciki z kurczakiem z rosołu
Francuskie paszteciki z kurczakiem z rosołu to propozycja dla tych, którzy cenią sobie klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu. Delikatne, miękkie ciasto francuskie w połączeniu z soczystym kurczakiem z rosołu tworzy niezwykle wykwintne danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również eleganckim wyglądem. Paszteciki te są niewielkie, ale pełne aromatów i smaków, które z pewnością zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na wieczór, lunch w gronie najbliższych czy elegancki element kolacji. To danie, które z łatwością przygotujesz, posługując się składnikami, które często można znaleźć w każdej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 45 dag mięsa z kurczaka do rosołu
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 mała cebula
- 50-70 ml pikantnego ketchupu
- 8 dużych połówek suszonych pomidorów
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (370 gram)
- 1 jajko
- biały sezam
- sól
- pieprz
Francuskie paszteciki z kurczakiem z rosołu – jak zrobić?
- Mięso obieramy od kości, a następnie dokładnie rozdrabniamy blenderem. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wlewamy kremówkę i ketchup. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory.
- Ciasto rozwijamy. Krótszy bok smarujemy odrobiną rozkłóconego jajka. Układamy walec mięsnego farszu. Zwijamy ruloniki, które tniemy na 3-4 cm kawałki. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
- Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy białym sezamem.
- Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Podajemy same lub np. z czerwonym barszczem.
Francuskie paszteciki z kurczakiem z rosołu – dodatkowe informacje
Zamiast mięsa z kurczaka, można użyć innego mięsa rosołu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Francuskie faworki
Następny przepis: Francuskie sakiewki z kurczakiem i szpinakiem