Francuskie clafoutis z wiśniami

Francuskie clafoutis z wiśniami

Clafoutis z wiśniami to tradycyjny francuski deser, który złagodzi Twoje podniebienie oraz zadowoli estetyczne oczekiwania. Jest to delikatne ciasto, które zawiera świeże, soczyste wiśnie, starannie wtopione w miękką, budyniową konsystencję. Nie tylko smakuje nieziemsko, ale także prezentuje się uroczo, dzięki kontrastowi ciemnych wiśni z jasnym ciastem. Clafoutis z wiśniami to doskonały deser na letnie popołudnie oraz elegancki finał każdej kolacji. Idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnych ciast i tortów na specjalne okazje. Choć wygląda jak dzieło profesjonalnej cukierni, jego przygotowanie jest na tyle proste, że nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym zadaniem.

Składniki:

  • 8 dag masła
  • 45 dag wiśni drylowanych (mogą być mrożone)
  • 10 dag cukru
  • 3 duże jajka
  • 10 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 150 ml tłustego mleka
  • 3-4 krople aromatu waniliowego
  • łyżeczka tłuszczu do smarowania formy
  • płatki migdałów
  • Do dekoracji: cukier puder

Francuskie clafoutis z wiśniami – jak zrobić?

  1. masło 1.
    Masło roztapiamy, lekko studzimy. Jajka dokładnie miksujemy z cukrem. Ciągle miksując, wsypujemy mąkę i sól. Stopniowo wlewamy masło, mleko i aromat. Ubijamy, aż ciasto będzie gęste i gładkie – jak na naleśniki.
  2. ciasto z płatkami 2.
    Żaroodporne naczynie (lub formę do tarty o śr. ok. 24 cm) smarujemy tłuszczem. Na dno wsypujemy wiśnie. Wlewamy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 °C. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 °C i pieczemy ok. 50 minut. Ciasto powinno się ściąć, a wierzch zrumienić. Wyjmujemy z piekarnika, po 5 minutach posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło.

Francuskie clafoutis z wiśniami – dodatkowe informacje

Marii Florków

Do ciasta można dodać łyżeczkę wiśniówki. Doskonale smakuje z lodami waniliowymi

lub śmietankowymi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Francuski przysmak
Następny przepis: Francuskie faworki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode