Francuski przysmak

Francuski przysmak

Francuska kuchnia jest prawdziwie klasyczną kuchnią, która zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Dziś chcemy podzielić się z Wami recepturą na genialny, francuski przysmak. Kombinuje on delikatne składniki, wyselekcjonowane tak, by zachować harmonię smaku typową dla kuchni naszych zachodnich sąsiadów. Jest to danie pełne energii i smaku, które jest jednocześnie proste i eleganckie. Idealne na specjalne okazje lub na codzienny obiad. Poznaj smak prawdziwej Francji bez opuszczania swojej kuchni. Czas naowej przygody – czas odkryć tajemnice francuskich przysmaków!

Składniki:

  • kostka twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jabłko – średniej wielkości
  • 1 kiwi
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • opakowanie ciasta francuskiego

Francuski przysmak – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na pół. Na jednej połówce w środku robimy podłużne paski, zostawiając brzegi nietknięte o tak jak na zdjęciu.
  2. 2.
    Na drugiej połówce rozsmarowujemy twaróg zmieszany z cukrem i jogurtem. Zostawiamy kilku centymetrowe marginesy z każdej strony. Na twaróg nakładamy, obrane i pokrojone w plastry kiwi i pokrojone półplasterki jabłko. Całość posypujemy cynamonem i imbirem.
  3. 3.
    Na wierzch nakładamy delikatnie pociętą połówkę i zawijamy warkoczyki, a brzegi sklejamy – można zrobić wzorek widelcem. Teraz wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C (przy termoobiegu – bez 200C) i pieczemy 25 minut, po czym zostawiamy po wyłączeniu jeszcze z 10 minut bez otwierania drzwiczek.

Francuski przysmak – dodatkowe informacje

Można oczywiście całość ciasta posmarować jajkiem ale ja już nie miałam jajek więc zrobiłam bez – połysku może nie ma ale smak zabójczy ;D


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Francuski kisz z porami
Następny przepis: Francuskie ciastka z serem i brzoskwinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode