Fondue serowe

Fondue serowe

Fondue serowe to jedno z ulubionych dań miłośników sera, idealne na każde przyjęcie czy spotkanie w gronie znajomych. To klasyczny przysmak kuchni alpejskiej, który dzięki naszemu przepisowi możemy przygotować w domowym zaciszu. Klucz do uwodzicielskiego smaku fondue to połączenie dwóch gatunków sera, z których jeden powinien być gatunkiem Gruyere. Starszenie i dojrzewanie sera dodaje charakteru tej prostej potrawie, a specjalny zestaw do fondue (do nabycia również w markecie Biedronka), pozwala na urządzenie wyjątkowego wieczoru z rodziną i przyjaciółmi. Bez względu na to, czy jesteś nowicjuszem czy doświadczonym fondue-mistrzem, ten przepis dostarczy Ci niesamowite doznania smakowe!

Składniki:

  • 200g sera gruyere
  • 200g sera ementaler
  • 100g sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • 250-300 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml wiśniówki
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • grzanki

Fondue serowe – jak zrobić?

  1. 1.
    Fondue serowe wbrew pozorom nie zaczyna się od sera. Zacznijmy od mąki ziemniaczanej i białego wina.
  2. 2.
    Do szklanki wlałam wino i rozpuściłam w nim mąkę ziemniaczaną. Nie jest to konieczne ale jeśli macie to można dolać jeszcze wiśniówkę. Dodatek mąki ziemniaczanej zapobiegnie rozwarstwieniu się masy serowej, a fondue serowe wyjdzie perfekcyjne!
  3. 3.
    Czosnek starłam i wysmarowałam nim garnek.
  4. 4.
    Wlałam do niego wino z mąką. Wsypałam pokrojony ser.
  5. 5.
    Podgrzewałam masę serową na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Doprawiłam gałką muszkatołową i białym pieprzem.
  6. 6.
    Gdy uznacie, że serowe fondue jest za gęste, to można dolać jeszcze trochę wina.
  7. 7.
    Bułkę pokroiłam na kawałki i podpiekłam na chrupiąco na patelni.
  8. 8.
    Przepis fondue serowe jest gotowy! Widelczyki w dłoń i można zajadać. Smacznego!

Porady – Fondue serowe – dodatkowe informacje

Jak jeszcze podkręcić smak i zrobić prawdziwe fondue serowe? Czasami wystarczy dodatek białego wytrawnego wina, odrobina wiśniówki, przyprawy, a do tego grzanki z bułki lub chleba i mamy pyszne serowe fondue. Przyrządza się również fondue mięsne, warzywne i czekoladowe. Jeśli nie macie specjalnego naczynia, w którym przygotowuje się danie, to możecie wykorzystać garnek ceramiczny, który długo utrzymuje ciepło – fondue serowe będzie mieć odpowiednią konsystencję i temperaturę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Fondant au chocolat (fondą o szokola)
Następny przepis: CZEKOLADOWA FONTANNA z OWOCAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode