Fondue serowe
Fondue serowe to jedno z ulubionych dań miłośników sera, idealne na każde przyjęcie czy spotkanie w gronie znajomych. To klasyczny przysmak kuchni alpejskiej, który dzięki naszemu przepisowi możemy przygotować w domowym zaciszu. Klucz do uwodzicielskiego smaku fondue to połączenie dwóch gatunków sera, z których jeden powinien być gatunkiem Gruyere. Starszenie i dojrzewanie sera dodaje charakteru tej prostej potrawie, a specjalny zestaw do fondue (do nabycia również w markecie Biedronka), pozwala na urządzenie wyjątkowego wieczoru z rodziną i przyjaciółmi. Bez względu na to, czy jesteś nowicjuszem czy doświadczonym fondue-mistrzem, ten przepis dostarczy Ci niesamowite doznania smakowe!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200g sera gruyere
- 200g sera ementaler
- 100g sera cheddar
- 2 ząbki czosnku
- 250-300 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml wiśniówki
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- grzanki
Fondue serowe – jak zrobić?
-
1.
Fondue serowe wbrew pozorom nie zaczyna się od sera. Zacznijmy od mąki ziemniaczanej i białego wina. -
2.
Do szklanki wlałam wino i rozpuściłam w nim mąkę ziemniaczaną. Nie jest to konieczne ale jeśli macie to można dolać jeszcze wiśniówkę. Dodatek mąki ziemniaczanej zapobiegnie rozwarstwieniu się masy serowej, a fondue serowe wyjdzie perfekcyjne! -
3.
Czosnek starłam i wysmarowałam nim garnek. -
4.
Wlałam do niego wino z mąką. Wsypałam pokrojony ser. -
5.
Podgrzewałam masę serową na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Doprawiłam gałką muszkatołową i białym pieprzem. -
6.
Gdy uznacie, że serowe fondue jest za gęste, to można dolać jeszcze trochę wina. -
7.
Bułkę pokroiłam na kawałki i podpiekłam na chrupiąco na patelni. -
8.
Przepis fondue serowe jest gotowy! Widelczyki w dłoń i można zajadać. Smacznego!
Porady – Fondue serowe – dodatkowe informacje
Jak jeszcze podkręcić smak i zrobić prawdziwe fondue serowe? Czasami wystarczy dodatek białego wytrawnego wina, odrobina wiśniówki, przyprawy, a do tego grzanki z bułki lub chleba i mamy pyszne serowe fondue. Przyrządza się również fondue mięsne, warzywne i czekoladowe. Jeśli nie macie specjalnego naczynia, w którym przygotowuje się danie, to możecie wykorzystać garnek ceramiczny, który długo utrzymuje ciepło – fondue serowe będzie mieć odpowiednią konsystencję i temperaturę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Fondant au chocolat (fondą o szokola)
Następny przepis: CZEKOLADOWA FONTANNA z OWOCAMI