Filety z morszczuka w pomidorach

Filety z morszczuka w pomidorach

Ryby stanowią ważny element zdrowej diety. Polecany przepis to apetyczne danie – filety z morszczuka w sosie pomidorowym. Morszczuk jest delikatną rybą o niskiej zawartości tłuszczu, której mięso idealnie komponuje się z soczystym sosem pomidorowym. Zmiksowane pomidory dodają potrawie słodyczy, która wspaniale kontrastuje z delikatnie słonym smakiem morszczuka. To danie to kwintesencja prostej, ale jakże smacznej kuchni, która zadowoli zarówno miłośników dań rybnych, jak i tych, którzy dopiero odkrywają tę kulinarne królestwo. Filety z morszczuka w sosie pomidorowym to idealny pomysł na zdrowy i lekki obiad lub kolację.

Składniki:

  • 600 gramów fileta z morszczuka
  • Do panierki:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • Zalewa pomidorowa:
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu
  • odrobina cukru pudru
  • olej

Filety z morszczuka w pomidorach – jak zrobić?

  1. Filety pokroić na duże kawałki, posolić, popieprzyć.
    Jajko roztrzepać zamoczyć kawałki fileta, obtoczyć w bułce i usmażyć na oleju.
    Usmażoną rybę poukładać w półmisku.
    Zrobić zalewę.
    Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać przecier, ketchup, liście laurowe, ziele angielskie, ocet i odrobinę cukru pudru i wodę.
    To wszystko dusić 20 minut na wolnym ogniu.
    Gdy zalewa będzie już gotowa to troszkę ja przestudzić aby była ciepła nie gorąca i właśnie taką zalewą zalać ryby.

Sposób przygotowania: morszczuk w sosie pomidorowym

xxxx – dodatkowe informacje

Zalewę można zrobić na początku. W trakcie gdy zalewa będzie się dusić to można usmażyć filety.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filety śledziowe a'la Matjas w złotej panierce
Następny przepis: Dorsz w sosie włoskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode