Filety z morszczuka w pomidorach
Ryby stanowią ważny element zdrowej diety. Polecany przepis to apetyczne danie – filety z morszczuka w sosie pomidorowym. Morszczuk jest delikatną rybą o niskiej zawartości tłuszczu, której mięso idealnie komponuje się z soczystym sosem pomidorowym. Zmiksowane pomidory dodają potrawie słodyczy, która wspaniale kontrastuje z delikatnie słonym smakiem morszczuka. To danie to kwintesencja prostej, ale jakże smacznej kuchni, która zadowoli zarówno miłośników dań rybnych, jak i tych, którzy dopiero odkrywają tę kulinarne królestwo. Filety z morszczuka w sosie pomidorowym to idealny pomysł na zdrowy i lekki obiad lub kolację.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 600 gramów fileta z morszczuka
- Do panierki:
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej
- Zalewa pomidorowa:
- 0,5 szklanki wody
- 2 duże cebule
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 4 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki octu
- odrobina cukru pudru
- olej
Filety z morszczuka w pomidorach – jak zrobić?
-
Filety pokroić na duże kawałki, posolić, popieprzyć.
Jajko roztrzepać zamoczyć kawałki fileta, obtoczyć w bułce i usmażyć na oleju.
Usmażoną rybę poukładać w półmisku.
Zrobić zalewę.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać przecier, ketchup, liście laurowe, ziele angielskie, ocet i odrobinę cukru pudru i wodę.
To wszystko dusić 20 minut na wolnym ogniu.
Gdy zalewa będzie już gotowa to troszkę ja przestudzić aby była ciepła nie gorąca i właśnie taką zalewą zalać ryby.
Sposób przygotowania: morszczuk w sosie pomidorowym
xxxx – dodatkowe informacje
Zalewę można zrobić na początku. W trakcie gdy zalewa będzie się dusić to można usmażyć filety.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filety śledziowe a'la Matjas w złotej panierce
Następny przepis: Dorsz w sosie włoskim