Dorsz w sosie włoskim

Dorsz w sosie włoskim

Czy kiedykolwiek marzyłeś o smakach Morza Śródziemnego bez opuszczania swojego domu? Nasz przepis na dorsza w sosie włoskim to odpowiedź na twoje kulinarne pragnienia. Ta wyjątkowa oferta łączy delikatne filety dorsza z prostymi, ale intensywnymi smakami kuchni włoskiej. Zastosowanie klasycznych składników włoskich przeniesie Cię na słoneczne, włoskie wybrzeże. To idealne danie na romantyczną kolację, spotkanie z przyjaciółmi albo wyjątkowy posiłek w gronie rodziny. Zacznijmy więc podróż po kuchniach świata, rozpoczynając od tego wykwintnego przepisu. Bez wątpienia, dorsz w sosie włoskim to danie, które zasługuje na miejsce w Twoim kulinarnym repertuarze.

Składniki:

  • 1/2 kg fileta z dorsza
  • 3 cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • oliwa lub olej
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka keczupu
  • puszka fasoli
  • sól, pieprz
  • mielona słodka papryka, chili
  • przyprawa do ryb
  • natka pietruszki
  • świeżo posiekana bazylia

Dorsz w sosie włoskim – jak zrobić?

  1. Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, przyprawą do ryb i posiekana natką pietruszki. Odstawić do lodówki.
  2. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy przecier, ketchup, fasolę, przyprawy, posiekane zioła i całość podlewamy winem. Dusimy 5 minut i na wierzchu układamy przygotowane filety, przykrywamy i całość dusimy na niewielkim ogniu, aż ryba będzie miękka.
  3. Podawać z ryżem.
    Smacznego 🙂

Dodatkowe informacje – Dorsz w sosie włoskim

Zamiast fasoli można wykorzystać groszek lub kukurydzę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filety z morszczuka w pomidorach
Następny przepis: Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode