Dorsz w sosie włoskim
Czy kiedykolwiek marzyłeś o smakach Morza Śródziemnego bez opuszczania swojego domu? Nasz przepis na dorsza w sosie włoskim to odpowiedź na twoje kulinarne pragnienia. Ta wyjątkowa oferta łączy delikatne filety dorsza z prostymi, ale intensywnymi smakami kuchni włoskiej. Zastosowanie klasycznych składników włoskich przeniesie Cię na słoneczne, włoskie wybrzeże. To idealne danie na romantyczną kolację, spotkanie z przyjaciółmi albo wyjątkowy posiłek w gronie rodziny. Zacznijmy więc podróż po kuchniach świata, rozpoczynając od tego wykwintnego przepisu. Bez wątpienia, dorsz w sosie włoskim to danie, które zasługuje na miejsce w Twoim kulinarnym repertuarze.
admin
Składniki:
- 1/2 kg fileta z dorsza
- 3 cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- oliwa lub olej
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka keczupu
- puszka fasoli
- sól, pieprz
- mielona słodka papryka, chili
- przyprawa do ryb
- natka pietruszki
- świeżo posiekana bazylia
Dorsz w sosie włoskim – jak zrobić?
- Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, przyprawą do ryb i posiekana natką pietruszki. Odstawić do lodówki.
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy przecier, ketchup, fasolę, przyprawy, posiekane zioła i całość podlewamy winem. Dusimy 5 minut i na wierzchu układamy przygotowane filety, przykrywamy i całość dusimy na niewielkim ogniu, aż ryba będzie miękka.
- Podawać z ryżem.
Smacznego 🙂
Dodatkowe informacje – Dorsz w sosie włoskim
Zamiast fasoli można wykorzystać groszek lub kukurydzę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filety z morszczuka w pomidorach
Następny przepis: Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami