Filety śledziowe a’la Matjas w złotej panierce
Podłóżcie dziś na stół coś wyjątkowo smakowitego i niebanalnego – Filety śledziowe a’la Matjas w złotej panierce. Ten przepis ma odległe skandynawskie korzenie, ale doskonale sprawdza się na naszych rodzimych stołach, będąc często podawanym daniem na różnego rodzaju przyjęciach czy też świętach. Filety śledziowe smażone to prawdziwa gratka dla miłośników ryb, a panierka dodaje im złotego, chrupiącego wykończenia. A’la Matjas to styl, który zadowoli miłośników śledzia – płaty śledziowe są delikatne i pełne aromatu, a smak jest wyrazisty, ale nie przytłacza. Ten przepis jest idealny na święta, urodziny, imprezy czy zwyczajne obiady.
admin
Składniki:
- filety śledziowe w stylu matjas
- mleko
- jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- olej do smażenia
- cytryna
- (ilość składników według preferencji)
Filety śledziowe a’la matjas w złotej panierce – jak zrobić?
- Filety wypłukać w zimnej wodzie, przełożyć do naczynia, a następnie namoczyć w mleku ok. 2-3h, żeby były mniej słone.
- Odcedzić, osuszyć. Zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
- Podawać na gorąco z kawałkiem cytryny do skropienia przed zjedzeniem.
Smacznego!
Filety śledziowe a’la Matjas w złotej panierce – dodatkowe informacje
Ryba jest dość słona, nie doprawiać solą. Można użyć ulubionych ziół.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filety rybne w warzywach
Następny przepis: filety w occie - pyszna swojska zalewa