filety w occie - pyszna swojska zalewa

filety w occie – pyszna swojska zalewa

Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego dla domowego kucharza, niż przygotowanie własnej przetwórstwa? Wysokiej jakości, domowe filety rybne w occie to absolutny hit wśród miłośników dań rybnych. Dostępność i różnorodność ryb na naszym rynku pozwala na wiele kombinacyjnych możliwości. Stworzona na bazie naturalnych składników swojska zalewa octowa nadaje im wyjątkowy charakter i dlatego też powinna ona być w każdym domu. Podełujmy się tym sekretem i cieszmy się doskonałymi filetami w occie. Tego typu przepis powinien być absolutnym must have w każdej rodzinie.

Składniki:

  • 2 kg fileta z ryby
  • kucharek
  • przyprawa do ryby
  • ZALEWA:
  • 2,5 litra wody
  • 2 szklanki octu
  • 9 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • ziele angielskie (15)
  • liść laurowy (10)
  • kilka cebul

Filety rybne w occie – pyszna swojska zalewa – jak zrobić?

  1. 1. Filety pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić kucharkiem i przyprawą do ryby – panierować w bułce tartej i jajku – upiec na złoty kolor.

  2. 2. Zagotować składniki zalewy – bez cebuli.

  3. 3. Cebulę układam na dno słoika i na wierz upieczonej ryby, do każdego słoika daję 3 kulki ziela i 2 listki laurowe (z zalewy). Zalewam gorącą zaprawą. Tak przygotowane ryby można podawać już na następny dzień z ziemniakami przyprawionymi: przesmażoną cebulą, koperkiem i innymi przyprawami. Tak swojską zalewę można dobierać do ziemniaków.

Filety w occie – dodatkowe informacje

Zalewę zawsze próbuję ( można jeszcze dosłodzić ). Na tą porcję ryb wychodzi 5 weków. Zalewę można wykorzystać do upieczonych kapeluszy pieczarek albo ogórków konserwowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filety śledziowe a'la Matjas w złotej panierce
Następny przepis: Dorsz w sosie włoskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode