filety w occie – pyszna swojska zalewa
Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego dla domowego kucharza, niż przygotowanie własnej przetwórstwa? Wysokiej jakości, domowe filety rybne w occie to absolutny hit wśród miłośników dań rybnych. Dostępność i różnorodność ryb na naszym rynku pozwala na wiele kombinacyjnych możliwości. Stworzona na bazie naturalnych składników swojska zalewa octowa nadaje im wyjątkowy charakter i dlatego też powinna ona być w każdym domu. Podełujmy się tym sekretem i cieszmy się doskonałymi filetami w occie. Tego typu przepis powinien być absolutnym must have w każdej rodzinie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kg fileta z ryby
- kucharek
- przyprawa do ryby
- ZALEWA:
- 2,5 litra wody
- 2 szklanki octu
- 9 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- ziele angielskie (15)
- liść laurowy (10)
- kilka cebul
Filety rybne w occie – pyszna swojska zalewa – jak zrobić?
-
1. Filety pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić kucharkiem i przyprawą do ryby – panierować w bułce tartej i jajku – upiec na złoty kolor.
-
2. Zagotować składniki zalewy – bez cebuli.
-
3. Cebulę układam na dno słoika i na wierz upieczonej ryby, do każdego słoika daję 3 kulki ziela i 2 listki laurowe (z zalewy). Zalewam gorącą zaprawą. Tak przygotowane ryby można podawać już na następny dzień z ziemniakami przyprawionymi: przesmażoną cebulą, koperkiem i innymi przyprawami. Tak swojską zalewę można dobierać do ziemniaków.
Filety w occie – dodatkowe informacje
Zalewę zawsze próbuję ( można jeszcze dosłodzić ). Na tą porcję ryb wychodzi 5 weków. Zalewę można wykorzystać do upieczonych kapeluszy pieczarek albo ogórków konserwowych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filety śledziowe a'la Matjas w złotej panierce
Następny przepis: Dorsz w sosie włoskim