filet z kurczaka zapiekany z mozzarellą

filet z kurczaka zapiekany z mozzarellą

Ciesz się smakiem delikatnego filetu z kurczaka, który za sprawą sosu mozzarella staje się niezwykle soczysty i aksamitny. Filet z kurczaka zapiekany z mozzarellą to danie, które z powodzeniem można zaserwować na rodzinny obiad lub uroczyste przyjęcie. Starannie dobrany zestaw składników gwarantuje wyjątkową harmonię smaku, w której żaden z elementów nie dominuje, a delikatność kurczaka idealnie komponuje się z bogactwem mozzarelli. Ciekawa konsystencja dania zachęca do eksperymentowania z dodatkami, tak aby ostatecznie stworzyć potrawę idealną dla swojego podniebienia. Bez wątpienia kurczak z mozzarellą to danie, które zasługuje na szczególne uznanie.

Składniki:

  • 3 średnie filety z kurczaka
  • 125 gramów mozzarelli (1 mała kulka)
  • przyprawa do kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średni pomidor
  • sól, pieprz

Zapiekana pierś z kurczaka z mozzarellą – jak zrobić?

  1. Kurczaka umyć, osuszyć lekko rozbić. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posypać przyprawą, odstawić na 10 minut. Mozzarellę pokroić na 6 plasterków, pomidora również.
  2. Na patelni rozgrzać olej, przysmażyć kurczaka z obu stron.
  3. Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem, układać filety, na nich pomidora, na wierzchu mozzarellę, ser posypać solą i pieprzem.
  4. Zapiekać w 200 stopniach do rozpuszczenia sera.

Sposób przygotowania:

xxxx – dodatkowe informacje

Do zapiekanej pierśi z kurczaka z mozzarellą idealnie pasuje posiekana świeża bazylia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z kurczaka w zupie cebulowej
Następny przepis: Filet z kurczaka z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode