filet z kurczaka zapiekany z mozzarellą
Ciesz się smakiem delikatnego filetu z kurczaka, który za sprawą sosu mozzarella staje się niezwykle soczysty i aksamitny. Filet z kurczaka zapiekany z mozzarellą to danie, które z powodzeniem można zaserwować na rodzinny obiad lub uroczyste przyjęcie. Starannie dobrany zestaw składników gwarantuje wyjątkową harmonię smaku, w której żaden z elementów nie dominuje, a delikatność kurczaka idealnie komponuje się z bogactwem mozzarelli. Ciekawa konsystencja dania zachęca do eksperymentowania z dodatkami, tak aby ostatecznie stworzyć potrawę idealną dla swojego podniebienia. Bez wątpienia kurczak z mozzarellą to danie, które zasługuje na szczególne uznanie.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 3 średnie filety z kurczaka
 - 125 gramów mozzarelli (1 mała kulka)
 - przyprawa do kurczaka
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 średni pomidor
 - sól, pieprz
 
Zapiekana pierś z kurczaka z mozzarellą – jak zrobić?
- Kurczaka umyć, osuszyć lekko rozbić. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posypać przyprawą, odstawić na 10 minut. Mozzarellę pokroić na 6 plasterków, pomidora również.
 - Na patelni rozgrzać olej, przysmażyć kurczaka z obu stron.
 - Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem, układać filety, na nich pomidora, na wierzchu mozzarellę, ser posypać solą i pieprzem.
 - Zapiekać w 200 stopniach do rozpuszczenia sera.
 
Sposób przygotowania:
xxxx – dodatkowe informacje
Do zapiekanej pierśi z kurczaka z mozzarellą idealnie pasuje posiekana świeża bazylia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filet z kurczaka w zupie cebulowej
Następny przepis: Filet z kurczaka z ryżem





