Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym

Filet z kurczaka w sosie słodko – kwaśnym

Zaskocz swoją rodzinę lub przyjaciół nowym przepisem na obiad, który łączy w sobie elementy kuchni azjatyckiej. Filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia orientalne smaki. Ten przepis wykorzystuje prostą pierś z kurczaka i zamienia ją w wyrafinowane danie wypełnione intensywnymi smakami. Kombinacja słodko-kwaśnego sosu z soczystym mięsem kurczaka tworzy harmonijne połączenie, które rozpływa się w ustach. Bardzo proste do przygotowania, nie wymaga zbyt wiele składników, a efekt końcowy na pewno zadowoli wszystkich gości.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Filet z kurczaka w sosie słodko – kwaśnym – jak zrobić?

  1. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i pokroić. Warzywa powinny być pokrojone na kawałki podobnej wielkości.
  2. Cebulę obrać, opłukać i usmażyć bez rumienienia na rozgrzanym oleju. Dodać opłukane, osuszone i pokrojone filety z kurczaka. Smażyć na dużym ogniu często mieszając, aż mięso obsmaży się ze wszystkich stron.
  3. Zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać marchewkę, wlać trochę wody i gotować pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Następnie dodać paprykę i cukinię, wlać tyle wody, aby zakryła warzywa. Zagotować, dodać sól, pieprz, przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilę całość gotować na wolnym ogniu, pilnując aby warzywa pozostały chrupiące. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/2 szklanki wody, wlać do garnka, zamieszać i zagotować. Sos zdjąć z ognia dodać obie papryki w proszku, ocet winny i cukier do smaku.
  4. Sos podawać z ryżem, makaronem lub tak jak ja z pęczakiem ugotowanym na sypko.

Filet z kurczaka w sosie słodko – kwaśnym – dodatkowe informacje

*ilość octu winnego i cukru należy dodać do smaku


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z kurczaka w sosie śmietanowo cebulowym
Następny przepis: Filet z kurczaka w zupie cebulowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode