Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową
Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową. Ten egzotyczny i elegancki danie to połączenie świeżych, dobrze przygotowanych kalmarów tuby wypełnionych ekscytującym farszem, a całość przyrządzona jest w aromatycznej oliwie czosnkowej. To danie kuchni śródziemnomorskiej jest nie tylko niezwykle smaczne, ale również prezentuje się wyjątkowo efektownie na stole. Faszerowane kalmary to doskonała propozycja dla miłośników owoców morza, którzy chcą spróbować czegoś innego. Ten przepis na pewno zadowoli palety smaku najbardziej wymagających smakoszy. Zostańcie z nami i odkryjcie sekrety przygotowania tego wyjątkowego dania.
admin
Składniki:
- 3 tuby mrożonych kalmarów
- oliwa czosnkowa
- Ok.1 szklanka ugotowanego ryżu
- 2 pomidory
- 4-5 ząbków czosnku
- Kukurydza z puszki (ok.pół szklanki)
- Ser gorgonzola (lub inny o ostrym, intensywnym smaku)
- Płatki chili, natka pietruszki, świeże zioła – oregano, majeranek, tymianek
Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową – jak zrobić?
- Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać z ryżem, kukurydzą, rozdrobnioną gorgonzolą i posiekaną natką.
- Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą (można spiąć wykałaczkami ale zszycie jest skuteczniejsze i prostsze). Napełnione tuby włożyć do szkła żaroodpornego, obficie polać oliwą czosnkową, obłożyć pozostałym czosnkiem pokrojonym na grubsze płatki i zapiekać w 180oC ok. pół godziny (tak żeby kalmary lekko się zrumieniły). Pod koniec zapiekania kalmary osolić.
Porady – dodatkowe informacje
Ja używam Oliwy z Oliwek z Tunezji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tuna Melt
Następny przepis: tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem