Fasolka szparagowa z jajkiem
Fasolka szparagowa z jajkiem to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników prostych, ale zarazem smakowitych i odżywczych potraw. Ten przepis to połączenie chrupiącej fasolki szparagowej i delikatnej faktury jajka, które razem tworzą niezwykłe doznania kulinarne. To danie jest nie tylko niezwykle smaczne, ale i zdrowe – fasolka szparagowa jest bowiem prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a jajko to źródło pełnowartościowego białka. Fasolka z jajkiem to doskonała propozycja na szybki obiad, ale także na pyszny i lekki lunch.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kg fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki mielonej
- sól i pieprz do smaku
Fasolka szparagowa z jajkiem – jak zrobić?
- Fasolkę ugotować w osolonej wodzie na miękko, odcedzić. Lekko przestudzić, pokroić na małe kawałki.
- Masło podgrzać, wsypać bułkę lekko zrumienić, dodać fasolkę i wbić jajka.
- Wszystkie składniki wymieszać i smażyć do ścięcia się jajek.
- Doprawić solą i pieprzem.
xxxx – dodatkowe informacje
By poprawić smak fasolki szparagowej z jajkiem można do gotowania dodać zioła np. bazylię.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Fasolka szparagowa w słoikach na zimę
Następny przepis: Fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą