Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

Zaprawa fasolki szparagowej to tradycyjny przepis, który nie może zabraknąć na naszych stołach zimą. Prosty przepis, który pozwala cieszyć się smakiem lata nawet podczas najchłodniejszych miesięcy. Fasolka szparagowa w słoikach na zimę to klasyczny przetwór, który zadowoli każdego miłośnika domowych konserw. Jeśli zastanawiasz się, jak zaprawiać fasolkę szparagową, jak ją zawekować bądź jak przechować fasolkę szparagową na zimę, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Przedstawimy Ci krok po kroku, jak przygotować przetwory z fasolki szparagowej na zimę. Zachwyć swoją rodzinę i przyjaciół smakiem domowej roboty zaprawy fasolki szparagowej.

Składniki:

  • Składniki na 9-10 słoików o pojemności 0,9 l:
  • 5 kg fasolki szparagowej
  • 9-10 pełnych łyżeczek soli
  • 9-10 łyżeczek cukru

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę – jak zrobić?

  1. 1.

    Słoiki i nakrętki umyć, sparzyć wrzącą wodą, lub wyprażyć w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 110 stopni z termo obiegiem.

  2. 2.

    Z fasolki odciąć końcówki, opłukać ją i wrzucić na wrzątek, gotować 3 minuty, odlać pozostawiając wodę w której się gotowała. Fasolkę przestudzić na tyle, aby nie parząc dała się wziąć do ręki. Przestudzoną ułożyć ściśle w przygotowanych słoikach. Do każdego słoika wsypać po łyżeczce soli i cukru, wlać taką ilość wody, w której się gotowała, aby fasolka była nią przykryta. Jeśli jej zabraknie, można uzupełnić wodą. Słoiki zakręcić.

  3. 3.

    Dno szerokiego rondla wyłożyć ściereczką, ustawić w nim słoiki tak, aby się ze sobą nie stykały. Rondel napełnić wodą ok. 3 cm poniżej zakrętek. Woda powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury zawartości słoików. Od chwili zagotowania pasteryzować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 60 minut. Słoiki od razu wyjąć i odstawić aby jak najszybciej wystygły.

    Po upływie 24 godzin (nie mniej) ponownie pasteryzować, tym razem przez 40 minut od chwili zagotowania. Wystudzić i przenieść w chłodne miejsce.

Porady – Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

Jeśli chcemy mieć w słoikach fasolkę w kawałkach, musimy ją pokroić przed obgotowaniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Fasolka po bretońsku z ziemniakami
Następny przepis: Fasolka szparagowa z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode