Fasolka po bretońsku z ziemniakami

Fasolka po bretońsku z ziemniakami

Fasolka po bretońsku z ziemniakami to przepis inspirowany kuchnią francuską, który wprowadzi na twoje stoły nutę obcokrajowej kulinarii. Ta aromatyczna potrawa jest nie tylko zadziwiająco prosta do przygotowania, ale także wyjątkowo sycąca. To doskonała propozycja dla miłośników połączenia różnych smaków i mocnych, charakterystycznych aromatów. Okraszona dodatkiem ziemniaków, fasolka po bretońsku stanowi doskonałe, samodzielne danie. Wbrew pozorom jest to przepis na cały, pełnowartościowy obiad, który zaspokoi głód nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ciekawym urozmaiceniem może być podawanie fasolki z kromką chrupiącego chleba.

Składniki:

  • 500 g białej fasoli Jaś
  • 400 g mięsa gulaszowego
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 łyżki mąki pszennej do zasmażki
  • olej do smażenia

Fasolka po bretońsku z ziemniakami – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, gotowe odlać i na koniec wrzucić do gotowej fasolki. Fasolę dokładnie opłukać i zalać zimna wodą, ok. 2 litrami nawet ciut więcej, najlepiej zrobić to wieczorem dnia poprzedniego. Następnego dnia gotować fasolkę w tej samej wodzie z 3/4 łyżeczki soli, gdy się zagotuje wrzucić listki i ziela angielskie. Fasolka powinna być cała przykryta wodą, w razie konieczności dolać trochę wrzątku. Mięso gulaszowe pokroić w małą kosteczkę, przyprawić solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą. Przysmażyć na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodać obraną i posiekaną w piórka cebulę, chwilkę podsmażyć i całość przełożyć do garnka z fasolką, gotować małym ogniu palnika.
  2. Na tej samej patelni od mięsa zrumienić, drobno pokrojony boczek, oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Jeśli boczek i kiełbasa są tłuste, nie trzeba lać oleju, jeśli nie wlać odrobinę. Wrzucić obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę.
  3. Gdy fasolka zmięknie wlać passatę pomidorową, zagotować dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, wsypać majeranek oraz dodać ulubione przyprawy.
  4. Na sam koniec można przygotować zasmażkę, lub podawać bez.

Słowa kluczowe: z czym podać fasolkę po bretońsku, fasolka po bretońsku z czym podawać, z czym jeść fasolkę po bretońsku, fasolka po bretońsku z ziemniakami

Porady – dodatkowe informacje

U mnie wersja z ziemniakami, wyjątkowo dziś, a tak normalnie robię bez i podaję ze swojską bułeczką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Fasolka szparagowa na zimno
Następny przepis: Fasolka szparagowa pasteryzowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode