Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami i papryką

Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami i papryką

Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami i papryką to smakowite, kolorowe danie idealne na jesienne wieczory. Kaloryczne, ale zdrowe, to nie tylko atrakcyjna propozycja dla miłośników kuchni sezonowej, ale i sposób na wprowadzenie do diety cennych witamin i minerałów. Dynia piżmowa, w połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka, aromatycznymi pieczarkami i słodką papryką tworzy harmonijne trio smaków. Pieczona do złotego koloru, zyskuje niepowtarzalny smak. Ta wersja faszerowanej dyni piżmowej to prawdziwa uczta dla podniebienia. Prawdziwe, sezonowe smaki, połączone w jednym daniu, to doskonały sposób na przysmakowe danie.

Składniki:

  • Mała dynia piżmowa (około 650g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Olej do smażenia (preferowany kokosowy)
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek (opcjonalnie)
  • Filet z kurczaka (około 200g)
  • ½ małej cebuli
  • Kawałek pora (około 3-4 cm)
  • 3-4 pieczarki
  • 3 paski papryki czerwonej
  • 3 paski papryki żółtej
  • Około 100g sera
  • Sól, pieprz, curry, pieprz cayenne

Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami i papryką – jak zrobić?

  1. Umyte dynie przekroić wzdłuż na połowy. Łyżką usunąć gniazda nasienne z pestkami i wydrążyć miąższ. Wnętrze dyni smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 min. W tym czasie przygotowujemy farsz. Fileta kroimy w małą kostkę, posypujemy solą, curry, pieprzem cayenne i smażymy (ok. 6-7 min) na złoto. Cebulę, pora drobno siekamy i podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki, paprykę, dusimy około 7-8 min. Następnie dodajemy pokrojony miąższ dyni (ja użyłam tylko połowy), przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze około 7-8 min. Mieszamy dokładnie z usmażonym kurczakiem i serem (trochę zostawiamy do posypania). Farszem napełniamy upieczoną dynię, posypujemy resztą sera, przyprawą lub ulubionymi ziołami i zapiekamy około 15 min. Smacznego!

Dodatkowe informacje – Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami i papryką

Czas pieczenia musimy dostosować do naszego piekarnika i wielkości dyni 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami
Następny przepis: Dynia w Occie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode