Dynia w Occie

Dynia w Occie

Dynia w occie to niezwykle popularny przysmak, który pachnie jesienią i przypomina o ciepłych, rodzinnych tradycjach. Cytrynowa świeżość, ziemisty aromat dyni i subtelne nuty przypraw tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków, którymi możemy cieszyć się przez cały rok. Przepis, który prezentujemy, pochodzi od naszej babci i od lat jest nieodłącznym elementem rodzinnego stołu. Przyrządzenie dyni w occie nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania. Zapraszamy do odkrywania tradycji kulinarnych poprzez ten wyjątkowy przepis na dynię w occie.

Składniki:

  • Miękki miąższ dyni bez pestek i skórki
  • ZALEWA:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka goździków

Dynia w occie – jak zrobić?

  1. Składniki zalewy gotujemy przez 5 minut. Do gotującej zalewy wrzucamy pokrojoną dynię w centymetrową kostkę. Wyrzucamy goździki. Zagotowujemy jeszcze raz i wyłączamy. Czekamy około 1 godziny aż zalewa ostygnie a dynia przejdzie octem. Po tym czasie dynię włożyć do słoiczków, zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 5-10 minut.

Dynia w Occie – dodatkowe informacje

Ewentualnie możemy dodać mniej cukru (o pół szklanki) jeśli lubimy bardziej kwaśną zalewę do dyni w occie.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dynia w occie
Następny przepis: Dyniowe ciasto - bez glutenu i laktozy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode