Dynia makaronowa z pieczarkami i cheddarem
Proponujemy niebanalne połączenie smaków w postaci przepisu na dynię makaronową z pieczarkami i cheddarem. Dynia makaronowa, zwana też spaghetti, to warzywo, które po ugotowaniu przypomina kształtem popularny makaron. Wykorzystana w tym daniu, stanowi nie tylko zdrowy i ciekawy zamiennik klasycznego makaronu, ale również dodaje potrawie wyjątkowego charakteru. Słodycz dyni doskonale komponuje się z delikatnym smakiem pieczarek i pikantnym cheddarem, tworząc niebanalne danie, które zasmakuje każdemu miłośnikowi kuchni wegetariańskiej. Sprawdź, jak łatwo jest przekształcić zwykłe składniki w wykwintne danie.
admin
Składniki:
- 1 dynia makaronowa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 30 dag pieczarek
- kilka łyżek startego sera cheddar
- gruby szczypior z dymki
- sól
- pieprz
Dynia makaronowa z pieczarkami i cheddarem – jak zrobić?
-
1.
Dynię w całości zalać zimną wodą, gotować 40 minut, wyjąć z rondla, ostudzić.
Przekroić wzdłuż na pół, łyżką usunąć gniazdo nasienne z pestkami, miąższ oskrobać przy pomocy widelca. -
2.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki i smażyć do odparowania sosu.
Dodać połowę miąższu dyni, wymieszać i smażyć razem aż się zagrzeje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. -
3.
Rozłożyć na talerze, posypać startym na średnich oczkach tarki cheddarem i posiekanym szczypiorem dymki.
Od razu podawać.
Dodatkowe informacje – Dynia makaronowa z pieczarkami i cheddarem
Niewykorzystaną część miąższu dyni można spokojnie przechować w lodówce do trzech dni i wykorzystać do innej potrawy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dynia marynowana
Następny przepis: Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami