Dynia makaronowa z pieczarkami i cheddarem

Dynia makaronowa z pieczarkami i cheddarem

Proponujemy niebanalne połączenie smaków w postaci przepisu na dynię makaronową z pieczarkami i cheddarem. Dynia makaronowa, zwana też spaghetti, to warzywo, które po ugotowaniu przypomina kształtem popularny makaron. Wykorzystana w tym daniu, stanowi nie tylko zdrowy i ciekawy zamiennik klasycznego makaronu, ale również dodaje potrawie wyjątkowego charakteru. Słodycz dyni doskonale komponuje się z delikatnym smakiem pieczarek i pikantnym cheddarem, tworząc niebanalne danie, które zasmakuje każdemu miłośnikowi kuchni wegetariańskiej. Sprawdź, jak łatwo jest przekształcić zwykłe składniki w wykwintne danie.

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dag pieczarek
  • kilka łyżek startego sera cheddar
  • gruby szczypior z dymki
  • sól
  • pieprz

Dynia makaronowa z pieczarkami i cheddarem – jak zrobić?

  1. Ugotowana dynia makaronowa 1.
    Dynię w całości zalać zimną wodą, gotować 40 minut, wyjąć z rondla, ostudzić.
    Przekroić wzdłuż na pół, łyżką usunąć gniazdo nasienne z pestkami, miąższ oskrobać przy pomocy widelca.
  2. Dynię dodać do pieczarek 2.
    Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
    Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki i smażyć do odparowania sosu.
    Dodać połowę miąższu dyni, wymieszać i smażyć razem aż się zagrzeje.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. 3.
    Rozłożyć na talerze, posypać startym na średnich oczkach tarki cheddarem i posiekanym szczypiorem dymki.
    Od razu podawać.

Dodatkowe informacje – Dynia makaronowa z pieczarkami i cheddarem

Niewykorzystaną część miąższu dyni można spokojnie przechować w lodówce do trzech dni i wykorzystać do innej potrawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dynia marynowana
Następny przepis: Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode