Dwuskładnikowy ser paneer

Dwuskładnikowy ser paneer

Ser paneer to popularny w indyjskiej kuchni rodzaj sera do gotowania, który nie topi się pod wpływem temperatury. Dzięki temu nadaje się do smażenia lub duszenia. Przepis na dwuskładnikowy ser paneer to prosty i szybki sposób na domowe przygotowanie tego wyjątkowego składnika. Wymaga jedynie dwóch składników, które z łatwością można znaleźć w każdym supermarkecie. Często paneer ser jest wykorzystywany w przepisach na dania wegetariańskie jako alternatywa dla mięsa, warto zatem nauczyć się jak go samodzielnie przyrządzić. Oto nasz przepis na domowy dwuskładnikowy ser paneer.

Składniki:

  • 1 litr mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki soku z cytryny

1. Dwuskładnikowy ser paneer – jak zrobić?

  1. Mleko gotujemy w garnku, kiedy zacznie wrzeć dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Po chwili zaczną pojawiać się grudki. Czekamy aż będzie ich dużo.
  2. Płyn przelewamy przez czystą gazę lub ściereczkę i odciskamy. W materiale zawijamy grudki i ściskamy. Przykrywamy zawiniątko czymś ciężkim, np. deską i odkładamy na co najmniej pół godziny, przechowujemy w lodówce na noc.
  3. Kroimy ser paneer w grube plastry lub kostkę i podajemy z gęstym sosem szpinakowym lub pomidorowym. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Do ser paneer można dodać ulubione przyprawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dwukolorowy skubaniec z wiśniami
Następny przepis: Dynamite Sandwich - pikantna kanapka na ciepło z wołowiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode