duńskie śledzie w sosie chrzanowym
Składniki:
- 8 filetów śledziowych
- 1 duża kiszona ogórka
- kawałek marynowanej papryki
- 8 kaparów
- 1 cebula
- 2 łyżki chrzanu
- 1 kwaśne jabłko
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Duńskie śledzie w sosie chrzanowym – jak zrobić?
- PRZYGOTOWANIE ŚLEDZI
- PRZYGOTOWANIE SOSU
- Podawanie śledzi
Śledzie dokładnie opłukać, zalać zalewą przygotowaną z zimnej przegotowanej wody i octu w proporcjach 4:1. Odstawić do lodówki na ok. 12 godzin. Następnie dokładnie odsączyć. Ogórki konserwowe pokroić w plastry, natomiast paprykę konserwową w paseczki. Na śledziu położyć plasterek ogórka i paseczki papryki. Spiąć dwoma wykałaczkami ponieważ będą one dzielone na połówki ale to dopiero przed podaniem.
Chrzan, majonez oraz śmietanę dokładnie połączyć, jabłko zetrzeć na tarce i połączyć z wcześniejszymi składnikami. Doprawić do smaku solą.
Do śledziarki przelewamy przyrządzony sos. Ruloniki kroimy na pół. Układamy na sosie, w każdego śledzia wkładamy kapara. Czerwoną cebulkę kroimy w krążki i posypujemy śledzie.
duńskie śledzie w sosie chrzanowym – dodatkowe informacje
jeszcze ładniej wyglądają śledzie udekorowane czerwoną cebulą;)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dupa pawiana
Następny przepis: Duszona kapusta kiszona z pieczarkami