duńskie śledzie w sosie chrzanowym

duńskie śledzie w sosie chrzanowym

Duńskie śledzie w sosie chrzanowym to jedno z tradycyjnych dań kuchni duńskiej, szczególnie popularne podczas świąt Bożego Narodzenia. Ten niezwykły przepis łączy w sobie smak morskich śledzi z ostrym, aromatycznym sosem chrzanowym, co powoduje, że smakuje wyjątkowo. Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, przygotowanie tego dania jest proste i niezwykle satysfakcjonujące. Śledzie w chrzanie to propozycja dla tych, którzy nie boją się odkrywać nowych smaków i doświadczeń kulinarnych. Idealne dla każdego, kto pragnie poczuć na podniebieniu jednocześnie świeżość śledzi i intensywny aromat chrzanu.

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych
  • 1 duża kiszona ogórka
  • kawałek marynowanej papryki
  • 8 kaparów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Duńskie śledzie w sosie chrzanowym – jak zrobić?

  1. PRZYGOTOWANIE ŚLEDZI
  2. Śledzie dokładnie opłukać, zalać zalewą przygotowaną z zimnej przegotowanej wody i octu w proporcjach 4:1. Odstawić do lodówki na ok. 12 godzin. Następnie dokładnie odsączyć. Ogórki konserwowe pokroić w plastry, natomiast paprykę konserwową w paseczki. Na śledziu położyć plasterek ogórka i paseczki papryki. Spiąć dwoma wykałaczkami ponieważ będą one dzielone na połówki ale to dopiero przed podaniem.

  3. PRZYGOTOWANIE SOSU
  4. Chrzan, majonez oraz śmietanę dokładnie połączyć, jabłko zetrzeć na tarce i połączyć z wcześniejszymi składnikami. Doprawić do smaku solą.

  5. Podawanie śledzi
  6. Do śledziarki przelewamy przyrządzony sos. Ruloniki kroimy na pół. Układamy na sosie, w każdego śledzia wkładamy kapara. Czerwoną cebulkę kroimy w krążki i posypujemy śledzie.

duńskie śledzie w sosie chrzanowym – dodatkowe informacje

jeszcze ładniej wyglądają śledzie udekorowane czerwoną cebulą;)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dupa pawiana
Następny przepis: Duszona kapusta kiszona z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode