Drożdżowe bułeczki z pieczarkami
Drożdżowe bułeczki z pieczarkami to przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków oraz pysznego, domowego smaku. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zupy czy dania głównego, ale równie dobrze mogą być podawane jako smaczna przekąska. Te puszyste, wonne bułki drożdżowe z pieczarkami, o delikatnym smaku i przyjemnej, lekko chrupiącej skórce, stanowią prawdziwy rarytas. Wykorzystanie pieczarek dodaje im niepowtarzalnego charakteru i smaku. To jedno z tych dań, które zawsze wychodzą i zawsze cieszą się ogromnym uznaniem wśród domowników i gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Farsz:
- 70 dag. pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku
- olej, 1 łyżka masła
- Ciasto:
- 4 dag. drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 320 ml. ciepłej przegotowanej wody
- 35 dag. mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka do posmarowania bułek
Drożdżowe bułeczki z pieczarkami – jak zrobić?
- Do 1/4 szklanki wody wkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżeczkę cukru- mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę i dodajemy zaczyn drożdżowy oraz sól, olej i wodę. Wyrabiamy na gładkie ciasto i przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
- Na oleju z dodatkiem masła przesmażamy pokrojone pieczarki i pokrojoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
- Po wyrośnięciu ciasta odrywamy z niego małe kawałki – powinno wyjść 16-18 placuszków. Każdy lekko płaszczymy i nakładamy na niego trochę farszu- sklejamy.
- Na blasze od piekarnika wyłożonej papierem układamy bułki sklejeniem do dołu. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia 20 minut.
- Po tym czasie smarujemy je rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.
Porady – Dodatkowe informacje
Bułeczki drożdżowe z pieczarkami bardzo często podaję z sosem czosnkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym
Następny przepis: Drożdżowe ciasto bez mieszania