Drożdżowa rolada

Drożdżowa rolada

Drożdżowa rolada to smakowity przepis, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Roladki drożdżowe są niezwykle puszyste i aromatyczne, a zarazem proste do przygotowania. To doskonały pomysł na deser lub podwieczorek, ale także sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy czy herbaty. Rolada drożdżowa doskonale komponuje się z ulubionym nadzieniem – może to być dżem, marmolada, budyń czy świeże owoce. To prawdziwa uczta dla podniebienia, pełna słodkości i ciepła domowego pieczenia. Wypróbuj przepis i przekonaj się sam! Przygotuj drożdżową roladę i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Składniki:

  • 1 kilogram mąki
  • 5 jajek
  • 6 dekagramów drożdży
  • 10 dekagramów margaryny
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5-2 szklanki mleka
  • cukier lub olejek waniliowy
  • powidła

Drożdżowa rolada – jak zrobić?

  1. 1.
    Drożdże ucieramy z 2 łyżkami cukru, odstawiamy. Do połowy mąki dodajemy 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdże i sól. Mieszamy. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. 2.
    Wlewamy resztę letniego mleka i roztopioną margarynę. 4 jajka ucieramy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy z pozostałą mąką do ciasta. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. 3.
    Z ciasta formujemy 2 prostokątne placki. Smarujemy powidłami i zwijamy w rolady. Wykładamy na blachę (tak, aby się nie stykały). Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 °C.

Dodatkowe informacje – porady

Czasem przed włożeniem do piekarnika ciasto posypuję kruszonką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowa Gwiazda Betlejemska
Następny przepis: Drożdżowa strucla z powidłami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode