Dorsz grillowany w marynacie z imbirem i limonką
Odkryj egzotyczne smaki z naszym przepisem na dorsza grillowanego w marynacie z imbirem i limonką. Ten wyjątkowy sposób przyrządzenia dorsza to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Delikatna i soczysta ryba w połączeniu z aromatyczną marynatą z limonki i imbiru tworzy niepowtarzalne danie. Prosty, ale efektywny przepis sprawi, że dorsz nabierze niezwykłych smaków. Czy to na specjalną okazję, czy na co dzień – ten przepis na dorsza z pewnością zaskoczy swoim bogactwem smaku. Rozkoszuj się smakiem doskonale przyrządzonego dorsza z nutą egzotyki na swoim talerzu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 świeże dorsze
- Marynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 limonki
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- sól gruboziarnista (do smaku)
Dorsz grillowany w marynacie z imbirem i limonką – jak zrobić?
- Ryby umyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Składniki marynaty utrzeć w moździerzu. Marynatą natrzeć rybę z zewnątrz i od wewnątrz. W środek ryby włożyć koperek. Zamarynowaną rybę odstawić na około 30 minut. Rybę zawinąć w folię i grillować do miękkości i zarumienienia około 20-25 minut.
Dodatkowe informacje – Dorsz grillowany w marynacie z imbirem i limonką
W podobny sposób można przygotować inny gatunek ryb. Świetnie sprawdzą się pstrągi, flądry czy łososie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dorada z grilla
Następny przepis: DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)