Domowy chleb ziarnisty
Zapraszamy na podróż do świata domowego pieczenia z naszym przepisem na domowy chleb ziarnisty. Proces wyrobu własnego chleba jest niezwykle satysfakcjonujący, a zapach świeżo upieczonego pieczywa niewątpliwie przyciągnie każdego do kuchni. Ten przepis na chleb na parze, bogaty w różnorodność ziaren, gwarantuje smaczny i zdrowy wynik. Idealny do tostów, kanapek czy dużych, wiejskich śniadań – chleb ziarnisty, którym dziś się z Wami podzielimy, z pewnością zachwyci Was swoim smakiem i teksturą. Bez dwóch zdań warto zabrać się za przygotowanie tego przysmaku samodzielnie. Zanurzcie się w doświadczenie pieczenia chleba na parze!
admin
Składniki:
- Zaczyn:
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka letniej wody
- ————————————-
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000
- 20 dag słonecznika
- 5 łyżek sezamu
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 płaska łyżka soli
- 3 szklanki letniej wody
- masło
- bułka tarta
Domowy chleb ziarnisty – jak zrobić?
-
1.
Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać to letnią wodą i pozostawić do wyrośniecia i uaktywnienia się drożdży. -
2.
Do dużej miski wsypać mąkę pszenną (przesiać), mąkę żytnią, sól oraz 3 szklanki wody i wyrabiać. Dodać zaczyn i dalej wyrabiać do jednolitej konsystencji. Na koniec dodać ziarna i delikatnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. -
3.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Formeki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto dzielimy do foremek (keksówek). Ciasta wystarcza na 2 keksówki. Ciasto w foremkach zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na około 15 minut. -
4.
Wyrośnięte ciasto w keksówkach wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 20 minut, a później podnosimy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie zawijamy w bawełnianą ściereczkę lub papierową torebkę.
Słowa kluczowe: chleb na parze, chleb ziarnisty przepis, chleb ziarnisty
Domowy chleb ziarnisty – dodatkowe informacje
Ja wszystkie ziarna dodaje do środka gdyż posypane z wierzchu kruszą się przy krojeniu.
Z 1kg mąki pszennej ubieram jedną szklankę i zastępuje ją żytnią by chlebek był bardziej żytni i zdrowszy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy chleb z ziarnami (na zakwasie)
Następny przepis: Domowy kajmak