Domowy chleb wieloziarnisty
Przedstawiamy przepis na domowy chleb wieloziarnisty, dzięki któremu poczujesz niezrównaną satysfakcję z pieczenia. To doskonała alternatywa dla sklepowych pieczyw, pełna naturalnych składników i prawdziwego smaku. Masa ziaren dodaje chlebowi tekstury i różnorodności, a zarazem stanowi skarbnicę błonnika. Składniki na domowy chleb wieloziarnisty są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy na tyle przekonujący, że z chęcią będziesz powtarzać ten przepis. Spróbuj, a przekonasz się, że pieczenie własnego chleba wcale nie jest takie trudne, a wynik na pewno przewyższy twoje oczekiwania.
admin
Składniki:
- 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 4 łyżki słonecznika + 1 łyżka do obsypania
- 2 łyżki siemienia lnianego
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 3 g drożdży
- 2,5 szklanki ciepłej wody
- łyżka oleju
Domowy chleb wieloziarnisty – jak zrobić?
- Wodę wlej do wysokiego garnuszka, dodaj cukier, drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie rozmieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej do większego naczynia. Dodaj sól, otręby, słonecznik i len. Wymieszaj składniki. Wlej rozczyn i wyrób ciasto za pomocą łyżki. Przykryj ściereczką i odstaw w cieple miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
- Formę wysmaruj olejem. Możesz obsypać słonecznikiem. Przełóż ciasto do formy i równomiernie rozłóż. Obsyp słonecznikiem. Przykryj ściereczką i odstaw na 25 min do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do 220 st. Włóż ciasto. Piecz przez 10 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. i piecz przez kolejne 30 min.
Domowy chleb wieloziarnisty – dodatkowe informacje
Możesz użyć innych ziaren, np.dyni
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy chleb z otrębami
Następny przepis: Domowy chleb z ziarnami (na zakwasie)