Domowe – szybkie warzywa po chińsku
Czy marzyłeś kiedyś o tym, żeby wyczarować na swoim talerzu smaki orientu, nie opuszczając przy tym własnej kuchni? Dzięki temu przepisowi na domowe szybkie warzywa po chińsku to możliwe! Idealny na lekki obiad lub kolację, ten przepis pozwoli Ci odkryć zaskakującą symfonię smaków. Ciekawe połączenie warzyw, które można dostosować do własnych upodobań, z dodatkiem orientalnych przypraw sprawi, że poczujesz się jak w prawdziwej chińskiej knajpce. Idealnie smakuje z dodatkiem ryżu. Przekonaj się, jak proste może być przygotowanie dania pełnego egzotyki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 paczki mrożonych warzyw po chińsku
- 2 szklanki ryżu
- 4 szklanki wody
- olej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki soku z ananasa (ja dodaję sok z puszki) + szklanka wody
- przyprawy – sól, curry, papryka ostra, sos sojowy, pieprz cytrynowy, imbir mielony
Domowe – szybkie warzywa po chińsku – jak zrobić?
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju tak, aby pokrył dno, wsyp ryż + sól + curry i podsmaż chwilę, około 5 minut, często mieszając.
- Następnie dolej wodę (proporcja 2 woda / 1 ryż) i dusz pod przykryciem około 15 minut.
- Na drugiej patelni na odrobinie oleju uduś warzywa dodając przyprawy pod koniec (czas wg uznania, w zależności od tego jak miękkie mają być warzywa).
- Dodaj sok z ananasa + pół szklanki wody + mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę podduszaj, często mieszając.
- Ugotowany ryż polewamy warzywami z sosem!
Smacznego!
Słowa kluczowe: warzywa chińskie przepis, smażone warzywa po chińsku, warzywa na patelnie chińskie, ryż z warzywami po chińsku, warzywa po chińsku
Domowe – szybkie warzywa po chińsku – dodatkowe informacje
Jeśli chcesz wzbogacić danie można dodać usmażony filet z piersi kurczaka z sosem np. tajskim
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe sushi
Następny przepis: Domowe tortille z kurczakiem i warzywami