Domowe tortille z kurczakiem i warzywami
Zapraszam na podróż kulinarną do samych serc Meksyku z naszym przepisem na domowe tortille z kurczakiem i warzywami. Ten prosty, lecz kremowy przepis zawiera szereg składników, które dostarczą niezapomnianych wrażeń smakowych. Delikatne placki tortilli pełne są soczystego kurczaka, chrupiących warzyw, wszystko uzupełnione pikantnym sosem. Każdy kęs ten przepis przenosi nas w ciepłe, tętniące życiem ulice Meksyku. Domowe wrapy z kurczakiem są idealne na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na szybki lunch w pracy. Wypróbuj nasz przepis na domową tortillę z kurczakiem i poczuj autentyczny smak Meksyku bez wychodzenia z domu.
admin
Składniki:
- Składniki:
- (ilość porcji: 3-4)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka ziół do kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka oleju
- sól
- Dodatkowo:
- 3-4 placki tortilla
- sałata rzymska lub masłowa
- pomidor
- kawałek zielonego ogórka
- połowa czerwonej cebuli
- keczup
- Sos czosnkowy
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
Przepis na domową tortillę z kurczakiem i warzywami
- Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz.
- Przekrój pierś na pół wzdłuż i natrzyj mieszanką ziół, przypraw i oleju.
- Na rozgrzanej grillowej patelni grilluj piersi kilka minut z każdej strony. Odkładaj je na bok.
- W miseczce wymieszaj składniki na sos.
- Na gorącą grillową patelnię wrzuć placek tortilli i przypiecz go kilka sekund z obu stron. Powtarzaj czynność, aż skończą się składniki.
- Na przypieczonych tortillach rozłóż warzywa, mięso, a następnie polej sosem i keczupem.
- Zwiń placki w rulonik, zawijając spody do środka. Owij spód każdej tortilli folią.
Smacznego!
Domowe tortille z kurczakiem i warzywami – dodatkowe informacje
Do panierki mięsa, możemy użyć gotowej przyprawy kebeb.