Domowe Qurrito (Zapiekana tortilla)
Kto powiedział, że smakowite qurrito można zjeść tylko w ulubionej restauracji? Przyrządźcie w domu to meksykańskie danie, które skusi Was intensywnym aromatem, smakiem i soczystością. Domowe qurrito to połączenie mięsa (tutaj mielonego), pikantnego sosu, cebuli, papryki i fasoli na bazie chrupiącej tortilli. Kluczowym elementem jest zapiekanie dania, dzięki czemu składniki komponują się ze sobą idealnie. Po zabarwieniu tortilli do złota, wszyscy smakosze ostrego jedzenia nie będą mogli oprzeć się tej sycącej potrawie, która podbija kubki smakowe od pierwszego gryza.
admin
Składniki:
- 4 placki tortilli
- 2 filety z kurczaka
- 150g startego żółtego sera
- 100g startej mozzarelli
- sól, pieprz, chilli, papryka słodka, bazylia, oregano
- 2 łyżki oleju
Domowe qurrito (zapiekana tortilla) – jak zrobić?
- Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki i mieszamy z przyprawami w preferowanych proporcjach. Smażymy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
- Na połowie tortilli wykładamy ser, usmażone filety i ponownie ser. Tortillę składamy na pół. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami.
- Gotową tortillę zapiekamy: w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, na patelni do zarumienienia lub około 3 minut w grillu elektrycznym.
- Podajemy z ulubionym sosem, można także jako dodatek do sałatki.
Domowe Qurrito – dodatkowe informacje
Nie polecam smarować tortilli sosem w środku, przed pieczeniem. Stanie się wtedy miękka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe praliny kokosowe ale Raffaello
Następny przepis: Domowe pyzy na parze