Domowe pesto bazyliowe

Domowe pesto bazyliowe

Przymierzamy się do stworzenia domowego pesto bazyliowego – jednego z kluczowych składników kuchni włoskiej. To przepis, który zachwyci każdego miłośnika ziół oraz śródziemnomorskich smaków. Chrakterystyczna zielen, intensywna woń i wyjątkowy smak – pesto ma niewątpliwie wiele do zaoferowania. Istnieje wiele wariacji pesto, jednak przedstawiamy wam przepis podstawowy, który jest jednocześnie prosty i szybki w wykonaniu. Naturalne, świeże składniki są kluczem do jego prawdziwego, tradycyjnego smaku. Bez wątpienia pesto bazyliowe jest idealne zarówno jako dodatek do makaronu, jak i kanapek czy grillowanych warzyw.

Składniki:

  • 3,5 szkl. liści bazylii
  • ok. 10 dag parmezanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. oliwy
  • 1/2 szkl. orzeszków ziemnych

Domowe pesto bazyliowe – jak zrobić?

  1. 1. Bazylię myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  2. 2. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z czosnkiem, orzeszkami ziemnymi i bazylią. Stopniowo dolewając oliwy, miksujemy na jednolitą masę.

Domowe pesto bazyliowe – dodatkowe informacje

RADY Henryki Jędruszczak

Pesto dodane do makaronu, sosu lub sałatki nada potrawie oryginalny smak i aromat.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe parówki z indyka
Następny przepis: Domowe pieczonki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode