Domowe pesto bazyliowe
Przymierzamy się do stworzenia domowego pesto bazyliowego – jednego z kluczowych składników kuchni włoskiej. To przepis, który zachwyci każdego miłośnika ziół oraz śródziemnomorskich smaków. Chrakterystyczna zielen, intensywna woń i wyjątkowy smak – pesto ma niewątpliwie wiele do zaoferowania. Istnieje wiele wariacji pesto, jednak przedstawiamy wam przepis podstawowy, który jest jednocześnie prosty i szybki w wykonaniu. Naturalne, świeże składniki są kluczem do jego prawdziwego, tradycyjnego smaku. Bez wątpienia pesto bazyliowe jest idealne zarówno jako dodatek do makaronu, jak i kanapek czy grillowanych warzyw.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3,5 szkl. liści bazylii
- ok. 10 dag parmezanu
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. oliwy
- 1/2 szkl. orzeszków ziemnych
Domowe pesto bazyliowe – jak zrobić?
- 1. Bazylię myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- 2. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z czosnkiem, orzeszkami ziemnymi i bazylią. Stopniowo dolewając oliwy, miksujemy na jednolitą masę.
Domowe pesto bazyliowe – dodatkowe informacje
RADY Henryki Jędruszczak
Pesto dodane do makaronu, sosu lub sałatki nada potrawie oryginalny smak i aromat.