Domowe krakersy pełnoziarniste
Dla tych, którzy cenią sobie zdrowe przekąski, mamy przepis na domowe krakersy pełnoziarniste. Te smaczne i chrupiące kąski są znakomitym, domowym sposobem na stworzenie zdrowego snacku na podwieczorek, piknik czy jako dodatek do sałatek. Wykonywanie ich jest niesamowicie proste a składniki potrzebne do ich przygotowania to produkty, które najczęściej każdy ma w swojej kuchni. Nie mają w sobie konserwantów czy sztucznych dodatków, dzięki czemu są o wiele zdrowsze od sklepowych. Krakersy pełnoziarniste same w sobie są sycące i doskonałe dla osób dbających o linię. Spróbujcie sami!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 150 ml ciepłej wody
- 3-4 g soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- do posypania: łyżka sezamu czarnego lub sezamu białego/siemienia lnianego/nasion słonecznika/pestek dyni
Domowe krakersy pełnoziarniste – jak zrobić?
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Wlać ciepłą wodę i olej, сałość zagnieść rękami na jednolite ciasto. Zagniecione ciasto delikatnie obsypać mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkować na cienkie placki (na grubość ok. 2-3 mm). Wierzch posmarować wodą i posypać nasionami, lekko dociskając wałkiem. Z placka, za pomocą ostrego noża, wycinać kwadraty/romby/trójkąciki… Umieścić je na blaszce.
- Piec ok. 10-12 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku do zrumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić.
Smacznego!
Domowe krakersy pełnoziarniste – dodatkowe informacje
Ważne, aby je obserwować, ponieważ tak cienkie szybko się przypalają.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe korniszony
Następny przepis: Domowe kopytka z sosem grzybowym