Domowe krakersy
Domowy przepis na krakersy to wyjątkowy sposób, aby zaskoczyć swoich bliskich pysznymi i zdrowymi przekąskami. Ten przepis na krakersy jest prosty, ekonomiczny i znacznie zdrowszy od kupnych. Możliwości wypieku krakersów domowej roboty są prawie nieograniczone, ponieważ można dodać różne przyprawy czy nasiona według własnego uznania. Chrupiące, pełne smaku i doskonałe do chrupięcia w dowolnym momencie – to wszystko zapewni ten przepis na domowe krakersy. Idealny do sera, dżemu, hummusu czy guacamole. Oto krakersy przepisy, które pokochasz!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- 50 g stopionego masła
- mak, sól gruboziarnista, sezam do posypania krakersów
Domowe krakersy – jak zrobić?
- Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć je, np. odwróconą do góry dnem miską i odstawić na 60 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na gr. 2 mm. Za pomocą ostrego noża wykrawać trójkąciki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Trójkąciki wysmarować stopionym masłem i posypać makiem, solą lub sezamem. Piec przez ok. 10 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Smacznego!
Domowe krakersy – dodatkowe informacje
Przepis na dwie duże blaszki krakersów.