Domowe guacamole z pieczoną tortillą

Domowe guacamole z pieczoną tortillą

Zapraszamy do odkrywania smaków Meksyku z naszym przepisem na domowe guacamole z pieczoną tortillą. To danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia, jest nie tylko aromatyczne, ale także pełne zdrowych składników. Soczysta tortilla z kurczakiem i kremowym guacamole to prawdziwa uczta dla smaku. Niezależnie od tego, czy planujesz kolację dla dwojga, czy szukasz inspiracji na rodzinne spotkanie, tortilla guacamole zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Każdy kęs to połączenie chrupiącej tortilli z delikatnym i kremowym guacamole. To danie, które może być przyrządzone całkowicie według własnych upodobań.

Składniki:

  • 2 awokado
  • sok z 1 limonki
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • Pieczona tortilla:
  • 4 placki tortilli
  • olej
  • przyprawa do mięs
  • czubryca zielona
  • blacha wyłożona papierem do pieczenia

Domowe guacamole z pieczoną tortillą – jak zrobić?

  1. Placki tortilli smaruję olejem za pomocą pędzelka. Dwa placki posypuję przyprawą do mięsa oraz dwoma posypuję czubrycą zieloną. Następnie kroję na trójkąty i układam na blasze.
    Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 3-4 minuty, a następnie studzę.
  2. Awokado obieram ze skórki, wyjmuję pestkę i kroję na kawałki. Następnie miksuję go blenderem bardzo krótko, tak by zachowały się małe cząstki. Do masy dodaję drobniutko pokrojoną papryczkę – bez ziaren, kolendrę, sok z limonki, sól i pieprz.
    Mieszam i wstawiam do lodówki na około godzinę. Sos podaję z upieczoną tortillą.

Porady – Dodatkowe informacje

Pasta jest dość ostra, nie polecam podać jej dzieciom.
Taką pastę podaję także z pieczywem czy nachosami – na przystawkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe hamburgery
Następny przepis: Domowe gofry bubble z frużeliną, bitą śmietaną i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode