Domowe guacamole z pieczoną tortillą
Zapraszamy do odkrywania smaków Meksyku z naszym przepisem na domowe guacamole z pieczoną tortillą. To danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia, jest nie tylko aromatyczne, ale także pełne zdrowych składników. Soczysta tortilla z kurczakiem i kremowym guacamole to prawdziwa uczta dla smaku. Niezależnie od tego, czy planujesz kolację dla dwojga, czy szukasz inspiracji na rodzinne spotkanie, tortilla guacamole zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Każdy kęs to połączenie chrupiącej tortilli z delikatnym i kremowym guacamole. To danie, które może być przyrządzone całkowicie według własnych upodobań.
admin
Składniki:
- 2 awokado
- sok z 1 limonki
- 1 czerwona papryczka chili
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- Pieczona tortilla:
- 4 placki tortilli
- olej
- przyprawa do mięs
- czubryca zielona
- blacha wyłożona papierem do pieczenia
Domowe guacamole z pieczoną tortillą – jak zrobić?
-
Placki tortilli smaruję olejem za pomocą pędzelka. Dwa placki posypuję przyprawą do mięsa oraz dwoma posypuję czubrycą zieloną. Następnie kroję na trójkąty i układam na blasze.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 3-4 minuty, a następnie studzę. -
Awokado obieram ze skórki, wyjmuję pestkę i kroję na kawałki. Następnie miksuję go blenderem bardzo krótko, tak by zachowały się małe cząstki. Do masy dodaję drobniutko pokrojoną papryczkę – bez ziaren, kolendrę, sok z limonki, sól i pieprz.
Mieszam i wstawiam do lodówki na około godzinę. Sos podaję z upieczoną tortillą.
Porady – Dodatkowe informacje
Pasta jest dość ostra, nie polecam podać jej dzieciom.
Taką pastę podaję także z pieczywem czy nachosami – na przystawkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe hamburgery
Następny przepis: Domowe gofry bubble z frużeliną, bitą śmietaną i owocami