Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika

Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika

Chcesz zaskoczyć gości czymś wyjątkowym i samodzielnie przygotowanym? A może szukasz alternatywy dla sklepowych przekąsek, które są pełne niezdrowych dodatków? Jeżeli jesteś miłośnikiem chipsów ziemniaczanych, ale chcesz unikać soli, konserwantów i tłuszczu, którymi są nasączone, to ten przepis jest dla Ciebie! Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika to pyszny i zdrowy wybór, który z powodzeniem zaspokoi chęć na coś chrupiącego. I co najważniejsze, to prosty sposób na zdrowe chipsy ziemniaczane, bez zbędnych kalorii. Zaskocz siebie i swoich bliskich tą niebanalną przekąską – będzie to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów chipsów!

Składniki:

  • Składniki na 2 blachy o wymiarach 40cm x 40cm:
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • sól himalajska
  • papryka słodka wędzona
  • papryka ostra

Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika – jak zrobić?

  1. 1.

    Obrane i umyte ziemniaki kroimy na cieniutkie plasterki. Ja do tego celu użyłam robota kuchennego. Do pokrojonych ziemniaków dodajemy miód, olej oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.

  2. 2.

    Ziemniaki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 220 stopni C przez około 10 minut. Po tym czasie ziemniaki razem z papierem przekładamy na kratki i dosuszamy w wyłączonym, ale jeszcze gorącym piekarniku.

  3. 3.

    Wysuszone chipsy są gotowe do jedzenia. Smacznego.

xxxx – Dodatkowe informacje

Do domowych chipsów ziemniaczanych z piekarnika możemy użyć dowolnej mieszanki przypraw. Podczas pieczenia chipsów warto co jakiś czas do nich zaglądać i monitorować ich pieczenie, żeby się nie przypaliły.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy syrop z cebuli
Następny przepis: Donaty- pączki amerykańskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode