Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika
Chcesz zaskoczyć gości czymś wyjątkowym i samodzielnie przygotowanym? A może szukasz alternatywy dla sklepowych przekąsek, które są pełne niezdrowych dodatków? Jeżeli jesteś miłośnikiem chipsów ziemniaczanych, ale chcesz unikać soli, konserwantów i tłuszczu, którymi są nasączone, to ten przepis jest dla Ciebie! Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika to pyszny i zdrowy wybór, który z powodzeniem zaspokoi chęć na coś chrupiącego. I co najważniejsze, to prosty sposób na zdrowe chipsy ziemniaczane, bez zbędnych kalorii. Zaskocz siebie i swoich bliskich tą niebanalną przekąską – będzie to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów chipsów!
admin
Składniki:
- Składniki na 2 blachy o wymiarach 40cm x 40cm:
- 4-5 średniej wielkości ziemniaki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju
- sól himalajska
- papryka słodka wędzona
- papryka ostra
Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika – jak zrobić?
-
1.
Obrane i umyte ziemniaki kroimy na cieniutkie plasterki. Ja do tego celu użyłam robota kuchennego. Do pokrojonych ziemniaków dodajemy miód, olej oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.
-
2.
Ziemniaki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 220 stopni C przez około 10 minut. Po tym czasie ziemniaki razem z papierem przekładamy na kratki i dosuszamy w wyłączonym, ale jeszcze gorącym piekarniku.
-
3.
Wysuszone chipsy są gotowe do jedzenia. Smacznego.
xxxx – Dodatkowe informacje
Do domowych chipsów ziemniaczanych z piekarnika możemy użyć dowolnej mieszanki przypraw. Podczas pieczenia chipsów warto co jakiś czas do nich zaglądać i monitorować ich pieczenie, żeby się nie przypaliły.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy syrop z cebuli
Następny przepis: Donaty- pączki amerykańskie