Domowa masa makowa
Domowa masa makowa to alternatywa dla sklepowych produktów, która wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Przygotowana zgodnie z przepisem inspirowanym popularnym serwisem kulinaricznym kotlet.tv, staje się nieodłącznym elementem różnych deserów. Przyjeło się, że masa makowa kojarzy się głównie z makowcem, ale używa się go też do faworoków czy karpatki. Dzięki temu przepisowi, domowa masa makowa zyskuje kompleksowość smaku i konsystencji, czyniąc każde ciasto wyjątkowym. Pozwól sobie na odrobinę luksusu na co dzień, przygotowując domową masę makową, bez konserwantów i sztucznych barwników.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g suchej mąki
- gorąca woda do zalania mąki
- ok. 250–300 g bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, orzechy włoskie, migdały, nerkowce, daktyle)
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżka cukru z wanilią (możecie zastąpić cukrem wanilinowym)
- kilka kropel aromatu rumowego, migdałowego
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Domowa masa makowa – jak zrobić?
- Suchy mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Mak dokładnie odciskamy z nadmiaru wody za pomocą np. lnianego ręczniczka kuchennego.
- Rodzynki namaczamy w wodzie lub mleku. Mak mielimy w maszynce 2-3 razy. Orzechy, suszone owoce siekamy. Rodzynki odcedzamy i wraz z kandyzowaną skórką pomarańczową wszystko dodajemy do maku. Następnie do miski dodajemy miód, cukier waniliowy. Całość mieszamy. Przed dodaniem do makowca mieszam masę z ubitymi 2-3 białkami.
xxxx – dodatkowe informacje
Gotową masę (bez białek) można przechowywać do 5 dni w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowa lemoniada
Następny przepis: Domowa masa makowa do makowców