Domowa lemoniada
Zachęcamy do wypróbowania przepisu na orzeźwiającą lemoniadę domowej roboty. Ta prostota i świeżość tej ręcznie robionej napoju, w połączeniu z dawką witamin i minerałów, sprawiają, że jest to doskonała alternatywa dla sklepowych napojów. Ożywcze cytrusy, dodatek słodkości dla zrównoważenia kwasowości, a do tego mocna dawka lodu – składniki te tworzą magię prawdziwej domowej lemoniady. A może chcesz spróbować zrobić oranżadę w domowym zaciszu? Bez względu na to, co wybierzesz, te domowe napoje z pewnością przyniosą ulgę podczas gorących letnich dni.
admin
Składniki:
- cztery cytryny
- 4 litry wody
- 1 dkg drożdży
- 1/4 kg cukru
Domowa lemoniada – jak zrobić?
- Zagotuj 4 litry wody z cukrem i cienko pokrojoną skórką z dwóch cytryn. Płyn po zagotowaniu ostudź.
- Wyciśnij sok z dwóch cytryn.
- Zlać płyn do kamiennego garnka.
- Zawinij drożdże szczelnie w płótno, zawiąż w paczkę i włóż do garnka z płynem.
- Pozostaw w ciepłym miejscu przez 12 godzin.
- Wyjmij drożdże z płynu.
- Rozlej płyn do butelek z nakrętkami.
- Pozostaw w chłodnym miejscu na 8 dni.
- Gotowa lemoniada jest musująca i gotowa do picia.
Domowa lemoniada – dodatkowe informacje
Zamiast skórki cytryny można użyć esencji cytrynowej.