Domowa ciastolina
Miłośnicy wykonywania różnego rodzaju prac plastycznych z pewnością docenią poniższy przepis na domową ciastolinę. Ciastolina, która jest znakomitym narzędziem do ćwiczenia koncentracji oraz kreatywności, teraz może zostać łatwo i szybko przygotowana w domu. Receptura jest prosta, wymaga jedynie kilku podstawowych składników, które zazwyczaj są na wyciągnięcie ręki w każdym domu. Przygotowanie ciastoliny jest równie wielką zabawą, co potem samo modelowanie, a radość z tworzenia własnej ciastoliny z pewnością doda skrzydeł wszystkim małym i dużym artystom. Spróbujcie, jak prosty jest przepis na ciastolinę domowej roboty.
admin
Składniki:
- 1 kulka o wadze około 350 g
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki soli kuchennej
- 2 łyżki soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
- 2 łyżki oleju
- kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego
- pół szklanki wrzącej wody
- barwnik spożywczy w proszku lub w płynie
Domowa ciastolina – jak zrobić?
-
Do miski wsypać mąkę z solą, wymieszać łyżką. Wlać sok z cytryny, olej i ulubiony aromat dla zapachu.
Uwaga!!! Wlać gorącą wodę, tę czynność powinien wykonać ktoś dorosły. Do gorącej wody dodałam odrobinę barwnika spożywczego w proszku, którego normalnie używam np. do barwienia lukru, lub kremu do dekoracji babeczek.
Całość wymieszałam przy użyciu miksera, żeby było szybciej, można oczywiście wymieszać łyżką a następnie zagnieść ręcznie. -
Gdyby ciastolina była za miękka dosypać trochę mąki, gdyby była zbyt twarda dolać odrobinę wody.
Gdy ciastolina ostygnie można się nią bawić. - Ogólnie rzecz biorąc taka ciastolina to bardzo fajna sprawa, żeby zająć czymś dziecko na dłużej, robimy również różnego rodzaju wyklejanki i wycinanki.
Domowa ciastolina – dodatkowe informacje
Podzieliłam synkowi każdą z kulek na pół, i schowałam na później do woreczka, a woreczek wrzuciłam do lodówki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowa Cytrynówka
Następny przepis: Domowa fasolka po bretońsku z wiejską kiełbasą