DOBRZE NADZIANA BABKA ZIEMNIACZANA NA MLEKU

DOBRZE NADZIANA BABKA ZIEMNIACZANA NA MLEKU

Dobrze Nadziana Babka Ziemniaczana na Mleku to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a uzyskany efekt, zarówno wizualny, jak i smakowy, na pewno zadowoli domowników oraz gości. Główną rolę odgrywają tu oczywiście ziemniaki oraz mleko, które nadaje całości jedwabiście kremowej konsystencji. Dodatkowe nadzienie z aromatycznym mięsem sprawia, że babka jest sycąca i bardziej kompletna, tworząc doskonałe danie na obiad czy kolację. Smakoszom polecamy zaserwować babkę ziemniaczaną na mleku z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak kiszone ogórki czy czerwony barszcz.

Składniki:

  • 2,5 -3 kilogramy ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana
  • 0,7 kilograma surowego boczku

Dobrze nadziana babka ziemniaczana na mleku – jak zrobić?

  1. Boczek kroimy w cienkie paseczki, smażymy. Ja skwareczki przysmażam bardzo mocno, na chrupko, gdyż tak lubię u mnie dzieciaki. Można podsmażyć delikatniej.
  2. Ziemniaki tarkujemy, starkujemy również cebulę. Po skończeniu tarkowania odstawiamy na pare minut, woda osiądzie się na dnie, pomału zlewamy wodę. Można też użyć ściereczki i delikatnie odcisnąć masę ziemniaczaną (ale nie na sucho). Z tej ilości ziemniaków odlewam około 4 szklanki wody. Z dna zbieram krochmal, dodaję do masy.
  3. Do odsączonej masy dolewamy mleko, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  4. Gotową doprawioną masę wlewamy na dużą blachę 24×35 i mniejszą keksówkę lub blachę do babki z kominem. Pieczemy około godziny w temperaturze 170°C.
  5. Upieczoną babkę kroimy na kawałki, na wierzch polewamy kwaśną śmietaną 18%. Jeśli ktoś nie lubi, może być bez śmietany. Podajemy z szklanką mleka.

DOBRZE NADZIANA BABKA ZIEMNIACZANA NA MLEKU – dodatkowe informacje

Babka ziemniaczana z mlekiem bardzo dobrze smakuje podsmażana na drugi dzień. Pycha!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dip z filetów z kurczaka
Następny przepis: Dirt cake w pucharkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode