DOBRZE NADZIANA BABKA ZIEMNIACZANA NA MLEKU
Dobrze Nadziana Babka Ziemniaczana na Mleku to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a uzyskany efekt, zarówno wizualny, jak i smakowy, na pewno zadowoli domowników oraz gości. Główną rolę odgrywają tu oczywiście ziemniaki oraz mleko, które nadaje całości jedwabiście kremowej konsystencji. Dodatkowe nadzienie z aromatycznym mięsem sprawia, że babka jest sycąca i bardziej kompletna, tworząc doskonałe danie na obiad czy kolację. Smakoszom polecamy zaserwować babkę ziemniaczaną na mleku z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak kiszone ogórki czy czerwony barszcz.
admin
Składniki:
- 2,5 -3 kilogramy ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku
- śmietana
- 0,7 kilograma surowego boczku
Dobrze nadziana babka ziemniaczana na mleku – jak zrobić?
- Boczek kroimy w cienkie paseczki, smażymy. Ja skwareczki przysmażam bardzo mocno, na chrupko, gdyż tak lubię u mnie dzieciaki. Można podsmażyć delikatniej.
- Ziemniaki tarkujemy, starkujemy również cebulę. Po skończeniu tarkowania odstawiamy na pare minut, woda osiądzie się na dnie, pomału zlewamy wodę. Można też użyć ściereczki i delikatnie odcisnąć masę ziemniaczaną (ale nie na sucho). Z tej ilości ziemniaków odlewam około 4 szklanki wody. Z dna zbieram krochmal, dodaję do masy.
- Do odsączonej masy dolewamy mleko, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
- Gotową doprawioną masę wlewamy na dużą blachę 24×35 i mniejszą keksówkę lub blachę do babki z kominem. Pieczemy około godziny w temperaturze 170°C.
- Upieczoną babkę kroimy na kawałki, na wierzch polewamy kwaśną śmietaną 18%. Jeśli ktoś nie lubi, może być bez śmietany. Podajemy z szklanką mleka.
DOBRZE NADZIANA BABKA ZIEMNIACZANA NA MLEKU – dodatkowe informacje
Babka ziemniaczana z mlekiem bardzo dobrze smakuje podsmażana na drugi dzień. Pycha!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dip z filetów z kurczaka
Następny przepis: Dirt cake w pucharkach