Dirt cake w pucharkach

Dirt cake w pucharkach

Nie jest to typowy przepis na ciasto, ale na pewno jedno z najbardziej oryginalnych. Dirt Cake, czyli „ciasto ziemi”, to oryginalny deser, który z pewnością przyciągnie uwagę zarówno dorosłych, jak i dzieci. To zabawne ciasto, które dosłownie wygląda jak brud, ale smakuje zdecydowanie lepiej. Przygotowywane jest w pucharkach, co dodatkowo podkreśla jego nietypowy charakter. Bez obaw – jest całkowicie bezpieczne do jedzenia! Gwarantujemy, że ten nietradycyjny podanie deseru na pewno rozbawi Twoich gości i nada Twojemu spotkaniu specjalnego charakteru. Czy jesteś gotowy na brudną zabawę w kuchni? Spróbuj Dirt Cake!

Składniki:

  • 400 gram ciastek z kremem – markizy
  • 1 dojrzały banan
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • KREM:
  • 200 gram śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie – 8 gram cukru waniliowego
  • 100 gram serka mascarpone
  • Kakao, czekolada w płatkach, żelki – dżdżownice do dekoracji

Dirt cake w pucharkach – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Ciasteczka pokruszyć w rozdrabniaczu, bądź pokruszyć wałkiem do ciasta. Zmiksować mleko z serkiem i bananem. Wymieszać z okruszkami ciastek na gęstą masę.

  2. 2.

    Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, dodać serek mascarpone i zmiksować na gładki krem.

  3. 3.

    Na dno 4 pucharków kłaść połowę masę miasteczkowej, następnie kłaść trochę kremu i przykryć całość delikatnie pozostałą masą ciasteczkową.

  4. 4.

    Udekorować kakao, czekoladą w płatkach i dżdżownicami. Schłodzić min. 1 godzinę w lodówce.

Dirt cake w pucharkach – dodatkowe informacje

Składniki podane na 4 porcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DOBRZE NADZIANA BABKA ZIEMNIACZANA NA MLEKU
Następny przepis: Dojrzewająca polędwiczka z sarniny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode