Dirt cake w pucharkach
Nie jest to typowy przepis na ciasto, ale na pewno jedno z najbardziej oryginalnych. Dirt Cake, czyli „ciasto ziemi”, to oryginalny deser, który z pewnością przyciągnie uwagę zarówno dorosłych, jak i dzieci. To zabawne ciasto, które dosłownie wygląda jak brud, ale smakuje zdecydowanie lepiej. Przygotowywane jest w pucharkach, co dodatkowo podkreśla jego nietypowy charakter. Bez obaw – jest całkowicie bezpieczne do jedzenia! Gwarantujemy, że ten nietradycyjny podanie deseru na pewno rozbawi Twoich gości i nada Twojemu spotkaniu specjalnego charakteru. Czy jesteś gotowy na brudną zabawę w kuchni? Spróbuj Dirt Cake!
admin
Składniki:
- 400 gram ciastek z kremem – markizy
- 1 dojrzały banan
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki serka mascarpone
- KREM:
- 200 gram śmietanki kremówki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie – 8 gram cukru waniliowego
- 100 gram serka mascarpone
- Kakao, czekolada w płatkach, żelki – dżdżownice do dekoracji
Dirt cake w pucharkach – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Ciasteczka pokruszyć w rozdrabniaczu, bądź pokruszyć wałkiem do ciasta. Zmiksować mleko z serkiem i bananem. Wymieszać z okruszkami ciastek na gęstą masę.
-
2.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, dodać serek mascarpone i zmiksować na gładki krem.
-
3.
Na dno 4 pucharków kłaść połowę masę miasteczkowej, następnie kłaść trochę kremu i przykryć całość delikatnie pozostałą masą ciasteczkową.
-
4.
Udekorować kakao, czekoladą w płatkach i dżdżownicami. Schłodzić min. 1 godzinę w lodówce.
Dirt cake w pucharkach – dodatkowe informacje
Składniki podane na 4 porcje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DOBRZE NADZIANA BABKA ZIEMNIACZANA NA MLEKU
Następny przepis: Dojrzewająca polędwiczka z sarniny