Dip tzatziki z warzywami

Dip tzatziki z warzywami

Dip tzatziki z warzywami to pyszna przekąska o śródziemnomorskim akcencie, idealna na rodzinne spotkania czy imprezy z przyjaciółmi. Jego bazę stanowi niepowtarzalny tzatziki, grecka pasta z jogurtu, ogórka, czosnku i świeżych ziół. Sama pasta jest już bardzo smaczna, ale po połączeniu ze świeżymi warzywami nabiera wyjątkowego charakteru. Dip tzatziki jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, pełen witamin i składników odżywczych. Możemy go podawać zarówno z pieczywem, jak i różnego rodzaju grzankami czy krakersami. Na pewno zachwyci on swoją kremową konsystencją i wyrazistym smakiem wszystkich miłośników greckiej kuchni.

Składniki:

  • 1 duży ogórek wężowy
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • Warzywa:
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka

Dip tzatziki z warzywami – jak zrobić?

  1. Ogórka obrać i przekroić na pół. Wydrążyć miąższ z pestkami. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach i posolić. Odstawić. W misce wymieszać jogurt z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Dodać dobrze odciśniętego z soku ogórka i wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Podawać z warzywami.

xxxx – dodatkowe informacje

Ten dip tzatziki z warzywami świetnie sprawdzi się także do mięs.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: dip rzodkiewkowy
Następny przepis: Dip z ogórków kiszonych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode