Dip tzatziki z warzywami
Dip tzatziki z warzywami to pyszna przekąska o śródziemnomorskim akcencie, idealna na rodzinne spotkania czy imprezy z przyjaciółmi. Jego bazę stanowi niepowtarzalny tzatziki, grecka pasta z jogurtu, ogórka, czosnku i świeżych ziół. Sama pasta jest już bardzo smaczna, ale po połączeniu ze świeżymi warzywami nabiera wyjątkowego charakteru. Dip tzatziki jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, pełen witamin i składników odżywczych. Możemy go podawać zarówno z pieczywem, jak i różnego rodzaju grzankami czy krakersami. Na pewno zachwyci on swoją kremową konsystencją i wyrazistym smakiem wszystkich miłośników greckiej kuchni.
admin
Składniki:
- 1 duży ogórek wężowy
- 250 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
- sól (do smaku)
- Warzywa:
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona papryka
Dip tzatziki z warzywami – jak zrobić?
- Ogórka obrać i przekroić na pół. Wydrążyć miąższ z pestkami. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach i posolić. Odstawić. W misce wymieszać jogurt z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Dodać dobrze odciśniętego z soku ogórka i wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Podawać z warzywami.
xxxx – dodatkowe informacje
Ten dip tzatziki z warzywami świetnie sprawdzi się także do mięs.