Dip paprykowy
Jeśli poszukujesz przepisu na smaczne przekąski, to dip paprykowy niewątpliwie Cię zadowoli. Nie tylko jest prosty w przygotowaniu, ale jest również wyjątkowo smakowity. Idealnie pasuje do warzyw, chipsów czy do pieczywa. Wyłaniający się smak papryki, podkreślony przyprawami, sprawi, że ten dip stanie się nieodłącznym elementem każdej domowej imprezy. Stanowi idealną propozycję dla wszystkich miłośników pikantnych potraw. Jego kremowa konsystencja i intensywna barwa, skradną serce każdego smakosza. Zachęcamy do spróbowania tego wyjątkowego przepisu na dip paprykowy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 kilogramy czerwonej papryki
- 200 gramów cukru
- 80 gramów soli
- 3 płaskie łyżeczki chili
- 0,5 litra oleju
- 600 gramów koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 3-4 ząbki czosnku (posiekać)
Dip paprykowy – jak zrobić?
- Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę lub zmielić w maszynce do mięsa. Całość włożyć do garnka, dodać cukier, sól, chili i olej. Gotować przez 20 minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe i czosnek. Wszystko gotować jeszcze przez 5 minut. Gorący sos wlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Nie pasteryzować.
Smacznego!
Dip paprykowy – dodatkowe informacje
Zamiast czerwonej papryki, można również użyć żółtej lub zielonej.