Dietetyczne i chrupiące piersi z kurcząt
Przedstawiam przepis na dietetyczne, chrupiące piersi z kurcząt. Ten zdrowy i smaczny posiłek na obiad lub kolację to idealna propozycja dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę, ale jednocześnie chcą się delektować wyrazistym smakiem potrawy. Mając na uwadze prawidłowe odżywianie, proponujemy panierkę do kurczaka, którą znają i uwielbiają wszyscy – tym razem w wersji dietetycznej. Ta zdrowa alternatywa dla tradycyjnej panierki zapewni danie o wiele mniej kalorii, a jednocześnie zachowa pełnię smaku. Zdrowa pierś z kurczaka to źródło białka, a dietetyczna panierka dodaje jej odpowiedniej chrupkości.
admin
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Około 150g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- Około 2 szklanek płatków kukurydzianych
- Natka pietruszki i bazylia (świeże lub suszone)
- Pół opakowania przyprawy do gyrosa
- Dwie łyżeczki papryki słodkiej
- Czosnek granulowany (wg uznania)
Dietetyczne i chrupiące piersi z kurcząt – jak zrobić?
- Jogurt, jajko i przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy. Piersi kurczaka podzielona na mniejsze kawałki wsadzamy do powstałej marynaty i wkładamy na pół godziny do lodówki (jednak im dłużej tym lepiej).
- Płatki kukurydziane kruszymy na drobno. Następnie dodajemy bazylię i natkę pietruszki (gdy są świeże, wówczas należy je posiekać).
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zamarynowane piersi panierujemy dokładnie w płatkach kukurydzianych z ziołami i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piersi pieczemy około 18-20 minut w nagrzanym piekarniku. Polecam z młodymi ziemniakami lub warzywami z patelni.
Dodatkowe informacje – Porady
Nie należy piec filetów dłużej, ponieważ mogą wyjść zbyt suche. Mniejsze kawałki należy piec krócej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dietetyczne frytki z przyprawami pieczone w piekarniku
Następny przepis: Dietetyczne gołąbki drobiowe w sałacie lodowej