Dietetyczne frytki z przyprawami pieczone w piekarniku
Dieta i przysmaki nie muszą wykluczać się nawzajem. Dowodem na to są dietetyczne frytki z przyprawami, nie smażone jednak, ale pieczone w piekarniku. Ten zdrowy twist na charakterystyczną przekąskę jest wysoce aromatyczny i pełen smaku, ale jednocześnie o wiele lżejszy od tradycyjnej wersji frytek. Wykorzystanie piekarnika zamiast frytkownicy czy patelni to świetny sposób na ograniczenie ilości tłuszczu, a dodatek przypraw ożywia charakterystyczne ziemniaczane danie. Właśnie takie podejście proponuje ten przepis – dietetyczne frytki z piekarnika to prawdziwy hit, który przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.
admin
Składniki:
- ziemniaki
- papryka słodka, ostra lub wędzona
- sól (jeśli nie ma jej w składzie przyprawy, którą używamy), olej
Dietetyczne frytki z przyprawami pieczone w piekarniku – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy, myjemy i suszymy za pomocą papierowego ręcznika.
- Kroimy je w słupki.
- Dzielimy na tyle części, ile chcemy uzyskać smaków. Do każdej porcji dodajemy kilka kropli oleju, mieszamy. Obficie obsypujemy przyprawami i ponownie mieszamy.
- Ziemniaki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby nie leżały jeden na drugim. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni, koniecznie z termoobiegiem.
Dodatkowe informacje – Dietetyczne frytki z przyprawami pieczone w piekarniku
Cała tajemnica dietetycznych frytek z piekarnika tkwi w dużej ilości przypraw. Nie należy ich żałować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dietetyczny deser truskawkowo-bananowy
Następny przepis: Dietetyczne i chrupiące piersi z kurcząt