Dietetyczna tortilla – light
Składniki:
- Pierś z kurczaka (podwójna)
- 2 pomidory
- Czerwona papryka
- Zielona sałata
- Cebula
- Olej roślinny
- Przyprawa do kurczaka
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- Ok 3/4 szklanki letniej wody
Dietetyczna tortilla – light – jak zrobić?
-
Smażymy placki. W tym celu sól rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 1 łyżkę oleju i wlewamy do naczynia z mąką, cały czas mieszając. Gdy masa będzie już gotowa, wykładamy ją na stolnicę i wyrabiamy ciasto, które dzielimy na 4 części. Następnie każdą z nich rozgniatamy wałkiem, formując koła.
-
Placki smażymy na patelni teflonowej po ok. 40 – 60 sekund na każdej stronie. Po usmażeniu zwilżamy każdy placek wodą i nakrywamy folią, dzięki temu będą sprężyste.
-
Następnie pierś kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju roślinnego. Usmażone mięso układamy na ręczniku papierowym, dzięki czemu odsączymy zbędny tłuszcz.
-
Na przygotowanych plackach układamy mięso, pokrojone warzywa, polewamy wszystko ketchupem i sosem czosnkowym. Następnie zwijamy ciasto na pół lub w rulon-w zależności od upodobań.
Smacznego!
Tortilla light – dodatkowe informacje
Zamiast warzyw możesz użyć ulubionej sałatki. Jeżeli tortilla za szybko wystygnie, przed podaniem możesz ją podgrzać w piekarniku, ale uważaj, żeby jej nie spiec zbyt mocno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dietetyczna szarlotka na mące razowej
Następny przepis: DIETETYCZNA WĄTRÓBKA MAJERANKOWA