Dietetyczna szarlotka na mące razowej

Dietetyczna szarlotka na mące razowej

Dietetyczna szarlotka na mące razowej to doskonała propozycja dla osób, które pragną zaspokoić swój apetyt na deser, nie narażając się przy tym na nadmiar kalorii. Ten zdrowszy odpowiednik tradycyjnej szarlotki zawiera mniej cukru, a więcej błonnika, co czyni go idealną opcją dla osób odchudzających się czy dbających o linię. Wykorzystanie mąki razowej zamiast pszennej dodaje ciastu niepowtarzalnego, pełnego smaku. Niskokaloryczność tej szarlotki pozwoli cieszyć się słodkością bez wyrzutów sumienia. Pięknie pachnąca, lekka i pyszna – to właśnie nasza dietetyczna szarlotka na mące razowej!

Składniki:

  • Składniki potrzebne do przygotowania ciasta o średnicy 26cm.
  • Przygotuj:
  • Kruche ciasto:
  • – 2 łyżki oleju kokosowego (w stałej konsystencji)
  • – 170g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • – 70g mąki kukurydzianej
  • – 50g ksylitolu
  • – 3 żółtka
  • Warstwa jabłkowa:
  • – 6 sporych jabłek
  • – 2 łyżki soku z cytryny
  • – 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • – 1 spora łyżka naturalnego miodu
  • Dodatkowo:
  • – 3 białka
  • – 1 łyżka ksylitolu

Dietetyczna szarlotka na mące razowej – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Olej kokosowy roztapiamy i lekko studzimy, żeby był tylko ciepły. Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Ma być zwarte i jednolite. Jeśli będzie zbyt suche, dodajmy kilka łyżek wody.
  2. Formę smarujemy olejem kokosowym i lekko posypujemy mąką. Około połową ciasta wylepiamy dno formy. Podpiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut. Studzimy.
  3. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki. Zalewamy sokiem z cytryny i dodajemy cynamon. Dusimy przez kilka minut, aż zmiękną i trochę się ”rozklapciają”. Zestawiamy z ognia i studzimy. Kiedy lekko przestygną, dodajemy miód i starannie mieszamy. Ostudzone jabłka wykładamy na podpieczony spód i równamy.
  4. Białka lekko podbijamy ze szczyptą soli i ksylitolem. Bardzo leciutko, mają się ledwie spienić.
  5. Resztę ciasta kruszymy lub wyskubujemy na podbite białka. Lekko dociskamy dłonią. Dopiekamy w 180 stopniach przez kolejnych 30-35 minut. Kroimy ostudzone ciasto – ciepłe może się rozłazić. Ostudzone możemy posypać cukrem pudrem. Ale nie posypane też będzie pycha.

Smacznego!!!!

Słowa kluczowe: niskokaloryczna szarlotka

Dodatkowe informacje – Dietetyczna szarlotka na mące razowej

1. Do masy jabłkowej można dodać jeszcze trochę imbiru – smak będzie o wiele bogatszy, choć i bez niego jest pycha 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dietetyczna szarlotka
Następny przepis: Dietetyczna tortilla - light

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode