Dietetyczna szarlotka

Dietetyczna szarlotka

Tradycyjne dania, choć kuszą swoim smakiem, często są kaloryczne i niezdrowe. Ale co, jeżeli moglibyśmy cieszyć się ulubionymi potrawami, jednocześnie dbając o linię? Na szczęście istnieją zdrowe alternatywy dla tłustych dań. Jednym z takich przepisów jest dietetyczna szarlotka. To lekkie, zdrowe i smaczne ciasto, które nie tylko zadowoli podniebienie, ale także pozwoli zachować smukłą sylwetkę. Jej wyrazisty smak jabłek idealnie komponuje się z delikatnym, chrupiącym ciastem. Ten przepis to doskonała propozycja dla osób, które chcą cieszyć się smakiem tradycyjnej szarlotki, ale bez dodatkowych kalorii.

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1kg jabłek (polecam kruche) + łyżka cynamonu
  • 1 śnieżka
  • 1 szklanka mleka

Dietetyczna szarlotka – jak zrobić?

  1. Biszkopty układam w tortownicy. Rozpuszczam 2 galaretki ( oddzielnie- każdą w szklance wody, ja użyłam takich bez cukru). Jabłka obieram ze skórki, kroję na kawałki i wrzucam do rondla aby się rozgotowały, posypuję cynamonem. Gdy jabłka się rozgotują- ja zostawiłam kawałki owoców, studzimy i dodajemy do nich tężejącą galaretkę. Masę jabłkową wykładamy na biszkopty. Całość wkładamy do lodówki.
  2. W tym czasie ubijamy śnieżkę na mleku i dodajemy tężejącą galaretkę, wykładamy na masę jabłkową, posypujemy wierzch cynamonem i wstawiamy do lodówki.
  3. Po 3 godzinach torcik jest gotowy do zjedzenia.

dietetyczna szarlotka – dodatkowe informacje

Do jabłek nie dodawałam cukru- masa była dość słodka. Można użyć zwykłych galaretek, ja osobiście polecam takie bezcukrowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dietetyczna sałatka z kaszą kuskus
Następny przepis: Dietetyczna szarlotka pod bezową pianką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode